Dome slatki dome
LIFESTYLE DIGITALIZACIJA

Za novo doba potrebna su i nova razmišljanja
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Pomoću umjetne inteligencije možemo donijeti odluke koje se razlikuju od naših osjećaja, što je potrebno napraviti u datom trenutku

Veliki je izazov imati jasno razumijevanje i oštru percepciju izazova koje pred nas donose digitalne prilike, o toj temi, raspravljalo se na osmoj konferenciji “Living bits and things”, koja se održala na Bledu


Tradicionalno, događaj je sudionicima pružio uvid i razumijevanje IoT-a u srednjoj i istočnoj Europi te priliku profesionalcima i stručnjacima za razmjenu iskustava. Na konferenciji je kompanija Schneider Electric predstavila svoju EcoStruxureTM platformu i sveobuhvatna IoT rješenja u industriji koja istovremeno pružaju potpunu informatičku sigurnost, nadzor procesa, kao i analitiku na svim razinama.
Riječ je o platformi koja pojačava poboljšanja za IoT, mobilnost, detekciju, rad u oblaku, analitiku i kibernetičku sigurnost kako bi osigurao inovaciju na svakoj razini, od povezanih proizvoda, edge control-a do aplikacija, analitike i usluga. EcoStruxure postavljen je u više od 480 tisuća instalacija, uz podršku više od 20 tisuća sklopova za integriranje sustava koji povezuju više od 1,5 milijuna sredstava.
“Kroz sustav upravljanja, nastojimo iskoristiti puni potencijal IoT tehnologija u industrijskim sustavima. Za novo doba industrije potrebna su i nova razmišljanja. Raspolaganje informacijama u stvarnom vremenu, uz prethodnu digitalnu transformaciju operativnog okruženja, povećat će kvalitetu djelovanja na svim razinama, kroz aspekte učinkovitosti, sigurnosti i pouzdanosti, a time i profitabilnosti. Automatizacija i informacijska tehnologija, koje primjenjivanje za tu svrhu, do ovog trenutka, nisu mogle u potpunosti ispuniti svoj cilj. Zato je važno da IoT tehnologiju u industrijskim sustavima tvrtke počinju implementirati kako bi pokrenule profit” – izjavio je Jernej Urbas, regionalni prodajni inženjer ITD, Schneider Electric.
Samo do 2020. na svijetu će biti više od 30 milijardi povezanih uređaja. U povezane uređaje ne ubrajamo samo mobitele, računala ili pametne ekrane. U inoviranim industrijama, radnici uz pomoć mobitela i proširene stvarnosti (augmented reality) nadziru strojeve, identificiraju zatečena stanja te donose odluke, koje, zahvaljujući povezanosti uređaja, mogu doprinijeti efikasnosti kompletnog sustava, u stvarnom vremenu. S obzirom na naše potrebe ključno je stvoriti digitalni radni prostor i provesti digitalnu transformaciju s većom učinkovitošću, koja će istovremeno pratiti zadovoljstvo kupaca, društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj na duge staze.


“Pomoću umjetne inteligencije možemo donijeti odluke koje se razlikuju od naših prirodnih osjećaja, što je potrebno napraviti u datom trenutku. Veliki sustavi se danas mogu povezati i bolje pripremiti za budućnost tijekom kvalitetne analize prikupljenih podataka, koja pomaže industriji da bolje upogoni raspoložive resurse i time ostvari ciljeve efikasnog i dugoročno održivog poslovanja” – zaključio je Urbas.

Marin Režić
Učenjem do zaključaka
“Praktički nema više uređaja koji ne komunicira s nama. To utječe na našu branšu i traži da se poveća proizvodnja električne energije. Uz to, zbog želje za smanjenjem emisije CO2 za više od pola trenutne emisije, dolazimo u energetsku dilemu. Zato moramo pronaći način kako povećati efikasnost bar tri puta. Budućnost gledamo upravo u povećanju efikasnosti i sigurnosti – kako da cijeli biznis, koji se vrti oko pametne distribucije električne energije, na kraju osigura izvrsnu uslugu, ali i profitabilnost, ne samo za pojedine članove nego za sve koji se nalaze u tom lancu” – izjavio je Jernej Urbas, regionalni prodajni inženjer ITD, Schneider Electric.

Korištenjem IoT tehnologija u industrijskom sustavu prikupljaju se velike količine podataka iz samih proizvodnih procesa. Big data prerastao je ljudske kapacitete, a analiza umjetne inteligencije, koja traži povezanost te procesom stalnog učenja dolazi do zaključaka, postala je budućnost IoT-a u industriji.
EcoStruxure postavljen je u više od 480 tisuća instalacija, uz podršku više od 20 tisuća sklopova
Samo do 2020. na svijetu će biti više od 30 milijardi povezanih uređaja.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna