Kultura
ODLAZAK GLUMAČKE VELIKANKE

Marija Kohn, najnagrađivanija hrvatska glumica
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Hrvatska glumica Marija Kohn preminula je u ponedjeljak u 84. godini nakon teške bolesti, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU).
Marija Kohn rodila se na Lopudu 7. kolovoza 1934. Gimnaziju je završila u Dubrovniku 1952., a 1957. diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU). Od 1949. nastupala je u dubrovačkim predstavama Omladinskoga kulturno-umjetničkoga društva Marina Držića i Narodnoga kazališta, a od 1954. u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem GDK-u Gavella. Kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a nakon toga, do odlaska u mirovinu 1999., članica je ansambla zagrebačkoga HNK-a. Na Dubrovačkim ljetnim igrama glumila je od studentskih dana (Maru u Robinji H. Lucića), a osobito se istaknula u Držićevim komedijama, a bliskost vlastitih korijena i izričaja s likovima dubrovačkih dramatičara prenijela je i u tumačenja Vojnovićevih protagonistica iz Dubrovačke trilogije. Istaknula se podjednako u dramskim i komičnim ulogama, kao Roža (Svoga tela gospodar), Antigona (J. Anouilh), Erminija (Mirisi, zlato i tamjan), Eva (Vučjak), Jele (Ekvinocijo), Omakala i Dobre (Plakir iliti Grižula i Skup), Baba (Pješice), Gospođa Frola (Tako je/ako vam se čini/). Zapažene uloge ostvarila je i na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957) F. Hanžekovića bila je nagrađena na festivalu u Puli. Ostale značajnije uloge: H-8 (1958.) N. Tanhofera, Tri Ane (1959.) B. Bauera, Kužiš stari moj (1973.) V. Kljakovića, Kuća (1975.) B. Žižića, Ambasador (1984.) F. Hadžića. Najnagrađivanija je hrvatska glumica, iza nje je više od 100 kazališnih uloga, 60 filmova, 14 TV drama i serija. Uz ostale nagrade, 1995. dobila je Nagradu Mila Dimitrijević, a Nagradu Vladimir Nazor za glumu dobila je 1975., a za životno djelo 2014.
Neke od antologijskih uloga ostvarila je upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je nastupala od 1954. do 2010. Prva je bila uloga Mare u Robinji Hanibala Lucića u režiji Branka Gavelle. Ulogu Antigone ostvarila je 1959. u režiji Koste Spaića na maloj sceni Igara u Kneževom dvoru, a legendarna je bila kao Pavle u Vojnovićevu Sutonu u režiji Koste Spaića koju je igrala u Sponzi od 1965. do 1970. Od 1967. do 1970. igrala je Idu u Na taraci Iva Vojnovića u Gundulićevu ljetnikovcu u Gružu u Spaićevoj obnovi čuvene Gavelline režije. Varivu je igrala u Držićevu Skupu u režiji Koste Spaića od 1986. do 1989., a od 1999. do 2003. godine igra gospođu Maru u Dubrovačkoj trilogiji u režiji Joška Juvančića. Posljednju ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvarila je u Na taraci Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića 2009. i 2010. Svekolikim umjetničkim djelovanjem bila je uzor i inspiracija generacijama hrvatskih umjetnika. H/T.K.
Marija Kohn

glumica, 1999.

Sve se ružno izbrisalo i samo su lijepi trenutci ostali. I mojih četrdeset osam godina festivalske prisutnosti i rada; sama ljepota, ljepota teatarska i ljepota rada… ljepota življenja, kako god hoćete.
ISPRAĆAJ I KOMEMORACIJA
Ispraćaj glumice Marije Kohn bit će organiziran u srijedu, 18. srpnja, u 13.35 sati na zagrebačkom krematoriju. Komemoraciju za glumačku legendu koja je obilježila festivalska desetljeća Dubrovačke ljetne igre, na kojima je nastupala punih 56 godina u brojnim hvaljenim ulogama odnosno predstavama, održat će u atriju palače Sponza u Dubrovniku u četvrtak, 19. srpnja, u 20 sati.
Možda ste propustili...

KREŠIMIR BATINIĆ - OSJEČANIN RAVNA “PRODANOM NEVJESTOM”

Smetanina me opera kupila još prije gotovo 30 godina

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto

PREDSTAVA WILLIAMA SHAKESPEAREA U REŽIJI IVANA PLAZIBATA

HNK u Zagrebu: "Mjera za mjeru"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u