Osijek
SVJETSKO PRVENSTVO I KIŠA OBILJEŽILI POČETAK SEZONE

Neki su novac za more s obitelji potrošili za put na utakmicu u Moskvu
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Sezonu je obilježilo Svjetsko nogometno prvenstvo, posebno jer je hrvatska reprezentacija stigla sve do finala

Svjetsko nogometno prvenstvo obilježilo je i prvi dio ovogodišnje ljetne sezone. Naime, u osječkim turističkim agencijama kažu kako je interes s morskih destinacije naveliko bio usmjeren prema čarterima za Rusiju, dok je velik dio Osječana zbog naših Vatrenih odlučio pričekati finalnu utakmicu kod kuće.


- Ova je sezona vrlo posebna i to je uvijek tako kada su nogometna prvenstva, a ovo je bilo posebno dodatno jer je Hrvatska igrala do kraja. Osim toga, tu imate i situaciju da su neki novac predviđen za ovogodišnje ljetovanje potrošili na putovanje u Rusiju. I sada od mora nema ništa. No, ono što je inače simptomatično za ovu sezonu je i da su skuplji hoteli, oni s četiri i više zvjezdica, bili bukirani u ranom bookingu do 31. ožujka. Sada idu jeftiniji smještaji. No, ove godine evidentan je i vraćanje tržišta Egipta, Tunisa, Turske i Grčke. Naime, strah od terorizma lagano jenjava, a ove zemlje učinile su sve da vrate turiste. I to se vidi. Prošle godine tako nismo imali ni jednu akcijsku ponudu u hotelima tijekom visoke sezone, a ove godine ih ima, i to dosta. No, i dalje dio hotela drži previsoke cijene i sada je jasno kako su neki hoteli precijenili vrijednost usluge koju nude, jer i s 10 posto popusta njihova je ponuda preskupa. Bitan faktor u početku ovogodišnje visoke sezone je i vrijeme. Loše vrijeme i kiša u Slavoniji stvaraju percepciju da je i na moru loše vrijeme i zapravo se nikome ne ide na ljetovanje - priča Nada Menalo iz agencije Ora tours.
Inače, i u Udruženju poslodavaca u hrvatskom hotelijerstvu (UPUHH) priznaju da se vraćanje Turske, ali i sjevernoafričkih zemalja na pretkrizne brojke događa ranije i brže nego što se očekivalo. Stoga Ronald Korotaj iz umaškog Istraturista naglašava kako će ovogodišnja sezona, ako se povratnički uzlet nastavi, biti veliki test za domaći turizam. Recimo kako si je lani more priuštilo oko dva milijuna Hrvata, a čak svaki drugi hotel. Većina je, doduše, zaobilazila one najskuplje i birala tri zvjezdice, gdje za sedam polupansiona u špici treba oko 3500 kuna. Pristupačniji zimmer frei izabralo je ljetos 420.000 domaćih turista. Da je Jadran ove godine uistinu morao sniziti cijene što zbog nogometnog prvenstva, što zbog neobećavajućeg vremena, ali i vraćanja jeftinijih tržišta, dokazuje i ponuda agenicije Panturist, koja je sedam polupansiona u Podgori kod Makarske prodavala po cijeni od 990 kuna, i to u razdoblju od 14. do 21. srpnja. Ta agencija i dalje najviše osječkih turista privlači povoljnim ljetovanjima u smještaju s dvije i tri zvjezdice na crikveničkom i makarskom području.
Osječka agencija Anima travel stoga je ove godine Osječanima odlučila ponuditi blic-ljetovanja ili izlete za osvježenje u kojima nudi i putovanje i kupanje. Tako su u svoju ponudu uvrstili jednodnevno kupanje u Malinskoj za 230 kuna, ali i jednodnevni izlet na slana jezera u Tuzli ili kupanje u mađarskim toplicama Mórahalom spa – Szent Erzsébet.n N. Z. Eberhard
TRI MILIJUNA GOSTIJU U RUSIJI
Više od tri milijuna gostiju posjetilo je Rusiju tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, rekao je premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev samo dan nakon finala Hrvatske i Francuske. ‘’Ovo je gotovo dvostruko više gostiju negoli tijekom (zimske) Olimpijade’’, komentirao je Medvedev, a prenosi ruska novinska agencija Interfax. Rusija je za vrijeme Svjetskog prvenstva dopustila ulazak u zemlju bez viza. Među navijačima bilo je i mnogo hrvatskih građana, pa tako i Slavonaca i Baranjaca. (H/N.Z.E.)
Nada Menalo

agencija Ora tours

Loše vrijeme i kiša u Slavoniji i Baranji stvaraju percepciju da su takve vremenske prilike i na jadranskoj obali, pa se zapravo ljudima i ne ide na ljetovanje.
Najčitanije iz rubrike