Regija
STROŽI UVJETI ZA SEZONSKE RADNIKE

Maloljetnici ne smiju kidati metlice
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Strojevi za neke poslove uspješno zamjenjuju čovjekov rad, ali za kidanje metlica ljudska je ruka još uvijek nezamjenjiva
VINKOVCI

Generacije koje su 70-ih bile u srednjoj školi sigurno se sjećaju maltretiranja kojima su bile izložene odlazeći negdje pred kraj školske godine, kada su već počele ljetne vrućine, na njive zasijane kukuruzum kidati metlice. Metlice su oni vrhovi kukuruza koji se moraju otrgnuti i ima nešto veze s oplodnjom i kako bi klip kukuruza na jesen izrastao tvrd i velik s mnogo zrna. U poljoprivredi, naime, neki se poslovi jednostavno ne mogu obavljati bez ljudskih ruku koliko god mislili da je tehnologija napredovala i da stroj u svemu može zamijeniti čovjeka. Srednjoškolci su organizirano išli u kidanje metlica (nekada na branje jabuka, na okopavanje ili prorjeđivanje kukuruza, ili šećerne repe), i nastavnici su im govorili kako će tako zaraditi za ekskurziju.


Pristojna dnevnica

Mnogi mladi, želeći zaraditi novac za odlazak na more ili kakvo putovanje po Europi, a da ne ovise o novcu roditelja, odlazili su u kidanje metlica jer to nije neki posebno težak posao, osim što cijeli dan moraš biti na suncu, a dnevnica i nije tako loša. No država je u žaru borbe protiv sive ekonomije i straha, valjda da se kidajući metlice ili berući jabuke netko ne bi obogatio, ovaj sezonski posao u poljoprivredi striktno uredila zakonskim odredbama, pa je uvela vaučere i više ga ne mogu obavljati maloljetnici. Poslodavci su, kako se ne bi nepotrebno izlagali riziku sukoba s državnom administracijom, radije izbjegavali zapošljavati one koji još nisu napunili 18 godina.
U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava ipak kažu kako nema zapreke da maloljetni redoviti učenici rade i obavljaju neke poslove u poljoprivredi, no uz određene uvjete, pa je takav rad moguć isključivo propisan Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem. Taj Pravilnik omogućuje povremeni rad redovitih učenika, i to samo u vrijeme školskih praznika, uz posredovanje ovlaštene srednjoškolske ustanove, odnosno učeničkog servisa, i uz poštovanje posebnih odredbi koje se odnose na radno vrijeme, pravo na stanku, dnevni i tjedni odmor te zabranu noćnoga rada. U Pravilniku stoji da se ne smije zaposliti osoba mlađa od 15 godina, ili starija od 15, a mlađa od 18 godina, ako pohađa obvezno osnovno obrazovanje. Malodobnici se ne mogu zaposliti na temelju ugovora o radu za obavljanje povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi, odnosno vaučera. Sklopi li poslodavac ugovor o radu za obavljanje povremenih sezonskih poslova u poljoprivredi s osobom koja je redoviti učenik, to bi ga moglo skupo stajati, jer dolazi u prekršaj za koji je spomenutim zakonom propisana nemala kazna.
Nedostaci stroja

Uz to, smanjuju se površine zasijane sjemenskim kukuruzom, a kod njih je obvezno kidanje metlica zbog brojnih sjemenskih instituta koje nude jeftinije sjeme, pa se poljoprivrednim poduzećima ne isplati proizvoditi svoj sjemenski materijal - a tako je i manje prilike za zaradu sezoncima.

- Zbog nedostatka radne snage danas su u PIK-u Vinkovci drastično smanjene površine zasijane sjemenskim kukuruzom. Od nekadašnjih 100 do 150 hektara, danas se sjemenski kukuruz sije na samo 30 hektara. Radnika nema, nekada su na tome poslu uglavnom radili srednjoškolci, ali i odrasli sezonski radnici. Danas se radnika za ovaj posao ne može naći ni na Zavodu za zapošljavanje. Ipak, ove se godine za taj posao prijavilo 30 srednjoškolaca, što je dobro s obzirom na to da se prošle godine prijavilo samo njih četvero - kažu u PIK-u Vinkovci, dodajući kako je dnevnica 150 kuna za osam sati rada, pa je i to možda potaknulo sezonce da se prijave. Nekada je, kažu u PIK-u, u tim sezonskim poslovima radilo 150 do 200 radnika. Iako je konstruiran stroj za kidanje metlica, zemlja je prevlažna, a metlice rastu brže i prerastu visinu na koju je namješten stroj, a on se ne može prilagođavati visini.
Miroslav Flego
I nakon stroja nužna kontrola čovjeka
U metlicama su, uvjeravaju nas u PIK-u, ljudske ruke nezamjenjive, jer se taj posao mora odraditi točno i u vremenski zadanom okviru koji uglavnom traje tjedan dana. Također, stroj, ako kukuruz ne raste ravnomjerno, više stabljike može dublje zasjeći i učiniti štetu, pa je ljudska ruka tu znatno pouzdanija. I kod strojnog kidanja metlica na kraju je nužna kontrola čovjeka.

Nekada su sezonci bili angažirani u uklanjanju korova, ali se za mnoge kulture obavlja tretiranje zaštitnim sredstvima, pa tu ljudski rad više nije potreban.
smanjenje
Sjemenski kukuruz sije se na samo 30 ha
Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKI DOM ZDRAVLJA I GRAD SLATINA ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Uređena je i oftalmološka ambulanta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana