Regija
ĐAKOVŠTINA PAMTI I KASNIJI KRAJ ŽETVE

Po hektaru od 4,5 do 7 tona pšenice
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
ĐAKOVO
Trebala je to, zbog preuranjenog ljeta još u travnju, biti nikada ranije započeta, a time i nikada ranije završena žetva pšenice. No priroda i česte obilne oborina krajem lipnja i do sada u srpnju usporile su tempo žetve i rada kombajna po poljima pa se taj veliki ratarski posao u Đakovštini privodi kraju kasnije nego što se prvotno prognoziralo. Ipak, žetva pšenice u ovom dijelu Osječko-baranjske županije, ocjenjuju ratari, odrađena je 99 posto.
– No Đakovština pamti godine i s kasnijim završetkom žetve – i krajem srpnja, no tada je i kasnije počinjala - kaže piškorevački ratar i član UO HPK, Mato Brlošić. Dodaje kako je mjestimice, oko pet posto, ostalo još za požeti pira, raži, tritikala… Kaže kako se prosječni prinosi pšenice kreću od četiri i pol do sedam tona po hektaru.
No ratare, upozorava Brlošić, više brine način obračuna i plaćanja kojima će ove godine pribjeći otkupljivači koji zasad stidljivo izlaze s javnom objavom uvjeta otkupa.
– Neće biti dobro jer su ove godine zbog čestih i obilnih kiša hektolitri slabiji, većini su i ispod 80, dok su proteini u prosjeku bolji za oko jedan posto. Zato su se sada svi u otkupu uhvatili upravo slabijih hektolitara pa ispada da bi sada hektolitar trebao formirati klasu pšenice. A zna se, kako pada kiša, tako pada i hektolitar, on je zapravo kilogram - ako je on 80 i nakon deset dana je pao na 70, to znači da je 10 posto manje kila. A on zapravo nije presudan, on se bonificira u plusu ili minusu, ali nije taj koji određuje klasu. No nositelji otkupa uhvatili su se ove godine baš njega i mnoštvo će uroda baciti u zadnje klase, treću i četvrtu. Nekim je ratarima hektolitar pao i do 71, 72, 73… - upozorava naš sugovornik. Podsjeća na Pravilnik o otkupu prema kojem je, ističe, hektolitar taj koji bonificira.
- Ako je on veći ili manji od minimalnog, on se tada bonificira u plus ili minus cijenu, no on nije presudan za određivanje klase pšenice. No u ove godine slabijem hektolitru otkupljivači vide svoju šansu, da na taj način manje plate. Oni nikada ne gube, uvijek nađu način da plate manje. To apsolutno nije pošteno prema proizvođačima - upozorava Brlošić. Suzana Župan
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike