Regija
NOVI SADRŽAJI NA IZLETIŠTU

Posjetiteljima Šećeranskog
jezera uskoro će ponuditi
izbor autohtonih jela i pića
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
BELI MANASTIR

Grad Beli Manastir nedavno je raspisao natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora na području grada.


Predmet natječaja bila su tri poslovna prostora, u Ulici dr. Franje Tuđmana površine 65,90 četvornih metara, u Ulici kralja Tomislava površine 14,20 četvornih metara te Nadzorno-informativni centar na Šećeranskom jezeru površine 35,90 četvornih metara. Te prostore Grad je odlučio dati u zakup na pet godina. Posljednje spomenuta građevina smještena je između jezera i Karašice u kojoj je kraće proteklo razdoblje bila obavljana ugostiteljska djelatnost. Zakupoprimac je prošle godine raskinuo ugovor s Gradom pa su vrata prostora od tada zaključana. Tako će biti još nekoliko dana jer je zanimanje pokazao Robert Laslo, vlasnik obrta za uslužne djelatnosti IDE-ODA.
- Njegova je ponuda jedina stigla na natječaj, a kada istekne rok za žalbe, bit će uveden u posjed - kažu u Gradskoj upravi, naglašavajući kako sa Šećeranskim jezerom Grad ima velike planove te kako ga želi u cijelosti pretvoriti u izletište kakvog se nitko ne bi posramio. Važan dio cijele priče, te preduvjet za sve spomenuto ugostiteljska je ponuda, a sudeći prema riječima Roberta Lasla, ona bi trebala biti na zavidnoj razini.
- Tamošnji prostor planiramo pretvoriti u turističko-ugostiteljski objekt, u sklopu kojega bi se svakodnevno u ponudi našla autohtona jela i pića - kaže Laslo, dodajući kako bi se bavili i iznajmljivanjem bicikala, rolera, kanua, ribičkog pribora i opreme za kampiranje. U planu je još organiziranje zabavnih sadržaja za djecu i odrasle, radionica u prirodi te team-building sadržaji.
- Šećeransko jezero i ugostiteljski objekt s pratećim sadržajima koji će biti u ponudi privući će prvenstveno posjetitelje iz Belog Manastira i drugih baranjskih mjesta, ali i one iz Belišća, Mohača... Budući da se Nadzorno-informativni centar nalazi na važnim europskim biciklističkim rutama koje se tamo spajaju, očekujemo i bicikliste iz europskih zemalja, kojima ćemo ponuditi biciklističke, motokros i skateboard sadržaje za aktivan odmor - objašnjava. I tu ne misli stati. Već iduće godine, tvrdi, osim spomenutog, poslovanje planira proširiti pokretanjem „IN COMING“ putničke agencije. Posredovanjem putničke agencije plan mu je privući turiste iz cijelog svijeta te promovirati gastronomsku i etnološku turističku ponudu Osječko-baranjske županije, Baranje i grada Belog Manastira. Naglašava kako će to učiniti i organiziranjem različitih manifestacija u suradnji s Gradom, TZ Baranje te udrugama koje djeluju u gradu i okolici. Nema sumnje da će nova ugostiteljska ponuda na Šećeranskom jezeru (u suradnji s Kovač čardom) nešto značiti i za jedini baranjski grad. Trenutačno su u njemu samo dva ugostiteljska objekta s raznovrsnijom ponudom objeda, kojima treba dodati još nekoliko fast-foodova, nedavno otvorenu ćevabdžinicu u Tomislavovoj ulici te pizzeriu u sklopu Pekarne Europa. Važno je istaknuti kako je u revitalizaciju Šećeranskog jezera potrošeno mnogo EU i novca belomanastirskih poreznih obveznika da bi se sve prepustilo slučaju. Podsjetimo, njegovo uređenje traje već nekoliko godina, a sredstva su pristizala iz različitih projekata. Jedan od njih je projekt BICBC-Prekogranična suradnja na unaprjeđivanju biciklističke infrastrukture na području Dunava i Drave, realiziran u suradnji gradova Mohacsa, Belog Manastira i Belišća, te Hrvatskih voda i Osječko-baranjske županije. Nominiran je u okviru IPA prekograničnog programa, a "težak" je bio dva milijuna eura, od kojih je Beli Manastir inkasirao 310.000 eura, te 263.000 kuna vrijednu investiciju koju su provele Hrvatske vode. Izgrađena je 3900 metara duga biciklistička staza koja vodi kroz Šećeranu, Šumarinu te krunom nasipa rijeke Karašice. Postojeća zgrada je rekonstruirana, postavljene su klupe, sojenice i javna rasvjeta...
Šećeransko jezero, službenog naziva Lajmir, iskopano je početkom XX. stoljeća i služilo je za potrebe nekadašnje beljske Šećerane. Prostire se na približno tri hektara, a napaja se iz Karašice, čime je riješen problem svježe vode.
Ivica Getto
U subotu će na jezeru biti akcija uređenja. Svi će biti ugošćeni jelom u izvedbi Arpada Šipeca
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana