Regija
ODJEL KRIMINALITETA DROGA PU VSŽ

Zbog prodaje i uzimanja droge u školi 20 prijava
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Od 2010. heroin je, tvrdi policija, kao i marihuana, teže dostupan na ulici
VINKOVCI

U Odjelu kriminaliteta droga Kriminalističke policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske rade posebno obučeni kriminalistički istražitelji specijalizirani za istraživanje kriminaliteta droga, koristeći pritom najsuvremenije tehničke metode i u tom, nimalo lakom poslu, imaju sve više uspjeha, posebice od 2010. naovamo. Najveći broj kazneno prijavljenih osoba odnosio se na kaznena djela preprodaje marihuane, amfetamina tipa ecstasyja i speeda te, s vremena na vrijeme, na preprodaju kokaina i heroina.

Međunarodne bande

Heroinska faza dostupnosti na ulici stagnira od 2010., kada je poduzeto nekoliko operativnih akcija usmjerenih na dilere heroina te je više od 30 osoba s područja najistočnije županije procesuirano zbog preprodaje heroina i osuđeno na višegodišnje kazne zatvora. Akcije su provedene pod kodnim nazivima Mreža, Krug, Znak.
- Od 2010. bilježimo sve više slučajeva uhićenja i procesuiranja dilera marihuane koji su povezani s kriminalnim miljeom Srbije i Crne Gore koji čine organizirane strukture kriminalne mreže s ciljem distribucije velikih količina marihuane u RH. Tako smo 2016. u suradnji s policijama Srbije i Crne Gore proveli operativnu akciju kodnog naziva Big Devil, u kojoj smo zaplijenili više od 60 kilograma marihuane, 500 grama amfetamina te veću količinu automatskog oružja, dijelova policijskih odora i drugog. Utvrdili smo i identificirali cijeli lanac krijumčarenja marihuane iz Crne Gore preko Srbije, koja je ilegalno prenošena preko "zelene" granice u blizini Iloka ili skrivena u vozilima prekograničnih prijelaza, gdje bi je preuzimale druge osobe iz lanca te ju prevozile u Zagreb radi daljnje prodaje. Pred Uskočkim odjelom Županijskog suda u Osijeku u lipnju 2018. završeno je suđenje počiniteljima - njih desetak osuđeno je na ukupno 45 godina zatvora (glavni organizator je osuđen na 9,5 godina). Tom prigodom otkriveni su razbojnici koji su u najmanje tri navrata opljačkali distributivne centre Roto prometa uz uporabu automatskog oružja te otuđili oko 500.00 kuna – kažu u PU vukovarsko-srijemskoj i dodaju kako su operativci Odjela kriminaliteta droga iste godine proveli operativnu akciju naziva Meduza s ciljem suzbijanja distribucije amfetamina i marihuane. Oduzeto je tada 300 grama amfetamina, 400 tableta ecstasyja, 50 grama marihuane, 8 grama opasne psihodeličke polusintetičke droge MDMA koja daje više stimulativne nego vizualne efekte, pištolj. Uhićeno je 16 osoba, među njima policajac i vojna osoba, zbog prodaje droge. Također, 2017. provedeno je istraživanje nad 30-godišnjim Vukovarcem zbog prodaje amfetamina. Oduzet mu je kilogram i 260 grama speeda, 160 grama MDMA, 655 ecstasyja, 428 grama marihuane, 2900 kuna, digitalne vage i ostalo. Kriminalističko istraživanje provedeno je i nad 30-godišnjim Vinkovčaninom, kod kojeg je pronađen kilogram marihuane i 200 grama amafetamina.
Droga i u školi

Operativci Odjela kriminaliteta droga upozoravaju da su posebno usmjereni na suzbijanje prodaje droge u školama i konzumiranju u blizini škola pa je u tim akcijama kazneno i prekršajno prijavljeno više od 20 počinitelja, a u nekoliko su navrata pronađene i manje količine marihuane koje su počinitelji skrivali u školi radi prodaje.

- U ovoj smo godini proveli operativnu akciju suzbijanja distribucije heroina i kokaina na tržište Vukovara i Vinkovaca i tom smo prilikom zaplijenili 120 grama heroina, desetak grama kokaina te kazneno prijavili šest osoba. Proveli smo istraživanje nad 28-godišnjim Vukovarcem kod kojega je pronađeno 18 paketa, 16 kilograma marihuane "scank", i 47-godišnjakom iz Gradišta, kod kojeg je pronađeno 10 kilograma marihuane. No zabrinjava što trendovi pokazuju porast konzumiranja droga kod mlađih osoba, društvenu prihvatljivost, kao i medijski senzibilitet i populizam koji prati stanje, poticanje legalizacije droga te sve lakša dostupnost u kupovini droge, kupnja preko interneta, nove psihoaktivne tvari čiji sastav i sadržaj nije poznat. Broj zapljena u prvih šest mjeseci ove u odnosu na prošlu godine veći je za 38 posto - zaključuju operativci za droge na istoku Hrvatske.
Miroslav Flego
Balkanska ruta - zapljene na Bajakovu
- PU vukovarsko-srijemske nalazi se na jednom od glavnih pravaca Balkanske rute, unazad nekoliko godina na prijelazu Bajakovo bilježimo najveće količinske zapljene marihuane i heroina. Naime, sama ruta kretanja marihuane kreće iz smjera Albanije, koji je najveći europski proizvođač marihuane, Kosova prema zemljama EU-a, a heroin se kreće smjerom Afganistan, Turska i dalje prema zemljama zapadne Europe. U 2015. imali smo najveću zapljenu heroina od 140 kilograma, kada su procesirana dva Nijemaca turskog podrijetla i dobila po deset godina zatvora. U 2016. zaplijenili smo u dva navrata 47 i 32 kilogram heroina, zbog čega su trojica Bugara osuđena na po devet godina zatvora. Važno je naglasiti kako je u svim ovim slučajevima ostvarena međunarodna policijska suradnja – kažu u Odjelu kriminaliteta droga.
38

posto zapljena droge više u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, bilježi policija
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike