Osijek
NOVI PROBLEMI NA PROČELJU ZGRADE HNK

Derutna fasada još je jednom zaprijetila
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Veliki komadi fasade pali su na suncobran i stol koji su u potpunosti uništeni

Fasada Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku već godinama je derutna i prijeti prolaznicima, kao i posjetiteljima restorana McDonald‘s. Unatoč vrlo nezgodnim slučajevima (u kolovozu 2013. zbog pada dijela pročelja sa zgrade u Županijskoj 9 na glavu dvogodišnjeg dječaka, HNK je jednoj osječkoj obitelji izvansudskom nagodbom isplatio pet tisuća kuna odštete), i apelima kazalištaraca na svoje osnivače i financijere da fasadu hitno treba obnoviti – isti je problem i dalje prisutan te predstavlja permanentnu opasnost.


Naime, u utorak, oko 6.30 sati, urušio se jedan dio fasade – palo je nekoliko velikih komada i prava je sreća da se u tim trenucima nitko nije zatekao u blizini.
- U jutarnjim je satima došlo do urušavanja nekoliko kvadrata fasade pri samom vrhu pročelja zgrade. Hvala Bogu da se to dogodilo prije otvaranja restorana Mcdonald‘s i što nikoga nije bilo na njegovoj terasi, jer riječ je o poprilično teškim komadima koji su pali s velike visine i kao takvi opasni su za život. Uništen je jedan suncobran i stol je pukao popola - rekao je intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder te dodao kako je ovo samo još jedan dokaz da obnova kazališne zgrade treba brzo početi, jer prijeti urušavanjem cijele fasade.
U trenucima dok smo razgovarali s intendantom, djelatnici tvrtke Parangal d.o.o. sanirali su najopasniji dio fasade zbog mogućeg ponovnog otpadanja komada s pročelja zgrade HNK, a prije toga ogradili su kritično područje postavivši poruku kojom se građani upozoravaju na opasnost od pada odlomljenih komada fasade.
Dobra je vijest ta da bi poluraspadnuto pročelje i opasno otpadanje dijelova fasade od sljedeće godine napokon trebalo postati prošlost za kazališnu zgradu u samom središtu grada.
"Iako veći dio fasade dobro stoji, hitnost je evidentna, prema tome nagodinu doista i krećemo u obnovu HNK. Projekti za obnovu kazališne zgrade su gotovi. Vrijednost je oko dva milijuna kuna, a sredstva smo dobili iz fondova Europske unije i cijeli posao trebao bi biti završen do veljače sljedeće godine. Odmah nakon tog aplicirat ćemo za dodatna sredstva za obnovu koja obuhvaća interijer i eksterijer zgrade, što znači fasadu u cijelosti i krovište te apsolutno sve u unutrašnjosti kazališta - od pozornice koja će biti na hidrauliku da se može dizati i spuštati, do gledališta, pratećih prostorija, radionica i opreme. Imat ćemo nove cugove, novu akustiku gledališta, novi audiovizualni sustav, klimatizaciju, proširiti rupu orkestra… Cijela obnova stajat će između pet i sedam milijuna eura, a trebala bi krenuti pred kraj 2019. godine, i nakon toga ovo će kazalište doista zasjati u jednom novom ruhu i omogućiti će nam da ovom gradu nastavimo pružati umjetničke doživljaje onako kako mi to znamo‘‘, poručio je Šnajder te zamolio građane da obrate pozornost na upozorenje zbog opasnosti od pada dijelova fasade te rekao kako se nada da se takvi problemi više neće ponavljati.
Zgrada HNK u Osijeku nekoliko je puta obnavljana i dorađivana, vrlo detaljno 1985. godine. Međutim, tijekom srpske opsade Osijeka u Domovinskom ratu teško je stradala kada ju je 16. studenoga 1991. srpsko topništvo iz okupirane Baranje namjerno gađalo zapaljivim fosfornim projektilima, što je izazvalo urušavanje krovišta u gledalište. Upravo prema tome osječki se HNK razlikuje od zagrebačkog, splitskog, ili riječkog koji nisu stradali u Domovinskom ratu. Tako je HNK u Osijeku svoju 85. sezonu dočekao kao beskućnik. Ipak, već 1994. kazalište je, kako sadašnji intendant Božidar Šnajder kaže, ‘‘zakrpano, ali ne i obnovljeno‘‘, a svečanom otvorenju obnovljene zgrade kazališta 27. prosinca 1994. nazočio je i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
Danijel Miklić
sreća
NITKO OD PROLAZNIKA NIJE STRADAO
Djelatnici HNK godinama nižu uspjehe u svim područjima i vrijeme je da kazalište zasja u punom sjaju.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike