Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Blagi oporavak dionica uz povećani promet
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Od 22 u sastavu Crobexa, 8 vrijednosnica zabilježilo je rast, 11 pad cijene, a tri su se zadržale na početnoj razini

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala došlo je do blagog oporavka cijena dionica uz povećani promet zahvaljujući trgovanju dionicama Hrvatskog telekoma - HT u blok transakcijama. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 50,9 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 27,4 i obveznicama 23,5 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet u trgovanju dionicama iznosio je 5,4 milijuna kuna. To je u prosjeku po trgovinskom danu za 0,4 milijuna kuna ili 8,0 posto više nego tjedan ranije. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi nije davao nadu u oporavak domaćeg tržišta kapitala. Cijene dionica u ponedjeljak nastavile su padati i indeks Crobex spustio se ispod psihološke granice završivši na 1799 bodova (pad za 0,2 posto). Utorak je donio privremeni oporavak dionica na Zagrebačkoj burzi zahvaljujući pozitivnom raspoloženju ulagača sa svjetskih burzi.
Na američkim burzama u ponedjeljak poslije podne cijene dionica snažno su porasle zahvaljujući vrijednosnicama Facebooka, Microsofta i Amazona koje su dostigle najvišu razinu u povijesti. Zahvaljujući pozitivnom raspoloženju na svjetskoj burzi indeks Crobex, u utorak je dohvatio 1812 bodova ostvarivši dnevni rast za 0,7 posto. Međutim, u srijedu je uslijedio hladni tuš i cijene dionica ponovno su smanjene, a indeks Crobex spustio se na 1809 bodova (pad za 0,2 posto). Četvrtak i petak donijeli su dodatni pritisak na cijene dionica.Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1807 boda. To je za 4 boda ili 0,2 posto više nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica zabilježilo je rast, jedanaest pad cijene, a tri (Arena Hospitality Group, Kraš i Luka Rijeka) su se zadržale na početnoj tjednoj razini.

Pronaći smjernice

Navedeno pokazuje kako se domaće tržište kapitala ukopalo u mjestu i nikako ne uspijeva pronaći smjernice za iduće razdoblje. Takva situacija traje puna tri tjedna i analitičari postavljaju pitanje hoće li objava polugodišnjih financijskih izvještaja dioničkih društava krajem srpnja dovesti do kakve promjene i usmjeriti klatno domaćeg tržišta kapitala bilo na pozitivnu ili negativnu stranu. Na strani tjednih dobitnika izdvojile su se dionice koje su tijekom prethodnog razdoblja bile pod velikim cjenovnim pritiskom. Među njima se nalaze dionice Instituta za građevinarstvo Hrvatske -IGH (rast za 8,8 posto) te Đuro Đaković grupa kojoj se tjedna cijena povećala za 6,7 posto na 16,00 kn, Dalekovod (rast za 4,8 posto) i Končar elektroindustrija - KOEI (rast za 4,6 poto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Valamar Riviera Poreč (pad za 4,9 posto), Atlanska plovidba (pad za 3,6 posto) i Maistra (pad za 3,0 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. To su: HT (10,5 milijuna kuna), Liburnija rivijera hoteli - Hoteli Cavtat (3,3 milijuna kuna), Adris grupa (2,9 milijuna kuna) i Valamar Riviera Poreč (2,1 milijuna kuna). Dionicama HT prošlog tjedna snažno se trgovalo kroz blok transakcije. Prva blok transakcija provedena je u utorak kad se ostvarilo 3,0 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 20.000 vrijednosnica HT po prosječnoj cijeni 150,00 kn. Prodavatelj dionica u ovoj blok transakciji bio je skrbnički račun PBZ.

Blok transakcije

Druga blok transakcija provedena je u četvrtak kada se protrgovalo 5 milijuna kuna, a vlasnika promijenilo 33.500 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 149,80 kn. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 149,50 kn. To je za 1,00 kn ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Liburnija rivijera hoteli - Hoteli Cavtat pojačano se trgovalo kroz blok transakciju u četvrtak kada se ostvarilo 3,2 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 1659 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 1950 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,3 milijuna kuna uz smanjenje cijene na 416,00 kn (tjedni pad za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,6 milijuna kuna prometa pri čemu se cijena zadržala na početnih 486,00 kn. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u srijedu (0,9 milijuna kuna) i nakon toga je potpuno smanjen obujam prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 40,30 kn. To je za 0,20 kuna ili 4,9 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se na 111,79 bodova (tjedni rast za 0,16 posto).

Tržište kapitala ostalo je nestabilno, a ulagači bi trebali pratiti vijesti i pozornost usmjeriti na vijesti vezane uz objavu polugodišnjih financijskih izvještaja dioničkih društva i tražiti potrebne informacije i priliku za zaradu uvažavajući potpuno rizike kojima se može biti izložen. Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, tržište kapitala ostalo je nestabilno. Pozornost usmjerite na vijesti vezane uz objavu polugodišnjih financijskih izvještaja dioničkih društva
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora