Sport
ŠTO NAKON SVJETSKOG PRVENSTVA?

Ostati ili otići u trenutku kada si stvarno najveći?
Objavljeno 17. srpnja, 2018.

Čim se spustio zastor na finale Svjetskog prvenstva u Rusiji počela su se otvarati pitanja o budućnosti hrvatske reprezentacije. Tijekom natjecanja dosta je bilo priče o tome kako će se naši glavni igrači Modrić, Rakitić, Ćorluka, Subašić i Mandžukić možda oprostiti od "kockastog" dresa nakon Rusije. To pitanje i dalje je u zraku, ali nismo očekivali kako će se pojaviti i pitanje budućnosti izbornika Zlatka Dalića.


Njega je pokrenuo zapravo sam izbornik koji nakon utakmice rekao:
- Prvo ću se malo odmoriti u krugu obitelji, a onda ću vidjeti što i kako dalje. Već znate kako važne odluke ne donosim naglo i preko koljena.
Time je voljeni izbornik odškrinuo vrata svog mogućeg odlaska. Naravno, nezahvalno je špekulirati što se krije iza toga, ali Dalić je dosad ostavio dojam principijelnog čovjeka. Moguće je kako svoje planove za budućnost želi prvo prezentirati čelnicima HNS-a, pa vidjeti hoće li u njima dobiti potopru, jer bez toga nastavak rada nema smisla. Postoji tu i ona druga priča. Igrati finale Svjetskog prvenstva teško se može rezultatski nadmašiti. Dalić je letvicu postavio jako visoko, a znate kakvi smo mi. Brzo nas obuzme euforija, ali još brže smo istog tog čovjeka koji nas je učinio ponosnima i zadovoljnima, u stanju gurnuti u blato. Uglavnom, ako pitate javnost ona je jasna – Zlatko Dalić treba ostati na klupi, jer je s igračima stvorio sjajan odnos i simbiozu, a kako sam kaže: „Još mi nismo kliknuli do kraja“. Možda je onu rečenicu nakon utakmice izgovorio u stresnom stanju, jer vidjelo se kako je teško podnio način na koji je Hrvatska poražena u finalu. Previše je tu emocija bilo. Zato se i treba dobro odmoriti, pa tek onda donijeti odluku.
Pitanje o izbornikovoj budućnosti uopće nije dobro sjelo ni predsjedniku Saveza Davoru Šukeru.
- Zašto sad postavljate to pitanje? Pa prvenstvo je tek završilo, uživajte malo u ovom što smo napravili. Cijeli nam se svijet divi. Nemojte sad špekulirati o izbornikovoj budućnosti. Napišite što mislite, ali nemojte to meni stavljati u usta. Želim se prvo tjedan dana odmoriti, ugasiti telefon i potopiti se pod more. Nakon toga nastavljamo raditi. Sjest ćemo, analizirati, razgovarati, održati Izvršni odbor i odlučiti. To je sve što sada želim reći - pomalo nervozno rekao je Šuker.
I što sad čovjek može pomisliti? Izgleda kao da predsjednik i izbornik nisu na istoj valnoj dužini oko pitanja kako dalje. No, možda je to i samo privid. Uglavnom, očito jest najpametnije da se svi malo odmore, neka se emocije slegnu, pa neka onda odluče.
Što se igrača tiče i njihova bi odluka mogla biti vezana izravno uz odluku o izborniku. Odreda su ga svi hvalili, vratio je osmjeh na lica Modrića, Rakitića, Mandžukića, Ćorluke, Subašića... Ti naši senatori, osim Rakitića, svi su već dobro pregazili 30. godinu života. Već su duže od desetljeća u službi reprezentacije, a ritam je ubitačan. Uvijek je tu negdje i ona priča kako se najbolje povući na vrhuncu slave. Dio one generacije iz ‘98. to nije učinio, pa smo ih gledali kako se muče na SP-u 2002. Nije to bilo lako gledati. Naravno, odmah nakon finala nitko od njih nije o tome želio govoriti. I oni žele odmor u krugu obitelji i oni žele time-out prije konačne odluke. I neka im ga. Zaslužili su. Rakitić je, recimo to, još prije SP-a dao naslutiti kako bi mogao zaključiti reprezentativnu karijeru. No, možda im ovaj uspjeh u Rusiji da novi elan za još jednu žrtvu. Da se lakše obavi ta prijeko potrebna smjena generacija. Uglavnom, odluka će morati biti brzo donesena, jer dečki će na okupu opet biti za 40-ak dana, kada počinje novi reprezentativni ciklus. Liga nacija i uskoro i kvalifikacije za Euro 2020. godine. Vremena nema baš mnogo, a odluke koje treba donijeti iznimno su osjetljive.
Dalibor KELER
Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Prvo ću se malo odmoriti u krugu obitelji, a onda ću vidjeti što i kako dalje. Već znate kako važne odluke ne donosim naglo i preko koljena.
Davor Šuker

predsjednik HNS-a

Želim se prvo tjedan dana odmoriti, ugasiti telefon i potopiti se pod more. Nakon toga nastavljamo raditi. Sjest ćemo, analizirati, razgovarati, održati Izvršni odbor i odlučiti.
Možda ste propustili...

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

Najčitanije iz rubrike