Novosti
ZNAČAJAN IMPULS

Potrošnja zbog utakmica veća i do 15 posto
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Potrošnja u trgovini na malo dan uoči utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva i na sam dan utakmica rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto, a u ugostiteljstvu je rekordan bio dan polufinala i utakmica Hrvatske s Engleskom kada je promet rastao 17 posto, podaci su Hrvatske gospodarske komore koja te brojke temelji na podacima o fiskalizaciji.
Velika natjecanja, poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, umnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju, kaže se u priopćenju HGK, objavljenom u ponedjeljak. Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audiovizualne tehnike, sportske opreme, putnih aranžmana i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića.
"Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, posebice na dan prije utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto", ističe u priopćenju direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, a na temelju podataka o fiskalizaciji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018., koliko je Svjetsko nogometno prvenstvo trajalo. H
REKORD ZA POLUFINALE
Prema podacima Komore, u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno 9,28 milijardi kuna. Tomislava Ravlić napominje kako je prošle godine u istom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za 4,56 posto. "U ugostiteljstvu je, primjerice, na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto", ističe Ravlić. U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878,82 milijuna kuna ili oko tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navode iz HGK.
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković