Novosti
ZNAČAJAN IMPULS

Potrošnja zbog utakmica veća i do 15 posto
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Potrošnja u trgovini na malo dan uoči utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva i na sam dan utakmica rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto, a u ugostiteljstvu je rekordan bio dan polufinala i utakmica Hrvatske s Engleskom kada je promet rastao 17 posto, podaci su Hrvatske gospodarske komore koja te brojke temelji na podacima o fiskalizaciji.
Velika natjecanja, poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, umnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju, kaže se u priopćenju HGK, objavljenom u ponedjeljak. Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audiovizualne tehnike, sportske opreme, putnih aranžmana i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića.
"Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, posebice na dan prije utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto", ističe u priopćenju direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, a na temelju podataka o fiskalizaciji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018., koliko je Svjetsko nogometno prvenstvo trajalo. H
REKORD ZA POLUFINALE
Prema podacima Komore, u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno 9,28 milijardi kuna. Tomislava Ravlić napominje kako je prošle godine u istom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za 4,56 posto. "U ugostiteljstvu je, primjerice, na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto", ističe Ravlić. U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878,82 milijuna kuna ili oko tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navode iz HGK.
Možda ste propustili...

SVJEDOČANSTVA O BOLNIM POSTUPCIMA

Ni jedna žena ne smije trpjeti nepotrebnu bol

PREDSJEDNICA HRVATSKE NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA

Povijesni dan za malu, ali uspješnu općinu Mikleuš

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana