Sport
FRANCUZI STIGLI KUĆI

Svjetski prvaci prvo kod Macrona, pa na slavlje s narodom
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Lloris podignuo "boginju" i bacio u delirij sreće i oduševljenja svoje sunarodnjake

Zagreb i Hrvatska jučer su na spektakularan način dočekali Vatrene, a kući su se iz Rusije vratili i novi svjetski prvaci, nogometaši Francuske. Avion s prvacima u Pariz je sletio oko 16.45 sati, iako je njegovo slijetanje na aerodrom "Charles De Gaulle" bilo predviđeno znatno ranije, oko 15.55 sati. No, kasnije su krenuli iz Moskve, pa su malo i kasnili.


Francuzi su dočekani kako i dolikuje prvacima, na pisti su im vatrogasci priredili "vodeni pozdrav", a prvi je iz zrakoplova izišao kapetan momčadi Hugo Lloris, koji je u ruci držao pokal za najbolju nogometnu reprezentaciju svijeta. Potom se iza njega pojavio i izbornik Didier Deschamps, a "galske pijetlove" u zračnoj je luci dočekala i pozdravila francuska ministrica sporta Laura Flessel. Francuzi su donijeli "boginju" te izazvali pravi delirij oduševljenja i sreće u domovini, gdje se na ulicama slavi još od nedjelje navečer. No, nakon ružnog epiloga slavlja nakon pobjede nad Hrvatskom i uličnih nereda u kojima su dvije osobe smrtno stradale, policija je za ponedjeljak pooštrila mjere u Parizu kako ponovno ne bi sve izmaknulo kontroli.
Nakon kratkih pobjedničkih govora u zračnoj luci, reprezentacija Francuske autobusom je krenula prema aveniji Champs Elysees, gdje su ih čekali navijači koji su se počeli okupljati još tijekom ranog poslijepodneva. A neki su tamo ostali još od nedjelje navečer.
- Toliko smo ponosni na ovu momčad. Morali smo ih doći vidjeti, ali i pehar koji dobiju svjetski prvaci - rekla je jedna Francuskinja koja je na doček došla već negdje oko podneva.
Hrvati su se jučer često prisjetili one sjajne 1998., ali 20 godina unatrag vratili su se i Francuzi.
- Ovo je sjajna zabava za našu lijepu Francusku... Moj otac mi je toliko pričao o 1998. godini, a sada i ja mogu proživjeti veliko slavlje - dodala je jedna mlada Francuskinja.
Nogometaši, izbornik i ostali tim francuske reprezentacije doživio je jučer veličanstven doček, ali prije dolaska na balkon hotela Crillon, s kojega su pozdravili navijače, svratili su kod predsjednika Emanuela Macrona na službeno primanje. Predsjednik Macron svakoga će igrača "tricolora" odlikovati najvišim francuskim odličjem, ordenom Legije časti. Istim su odličjem 1998. nagrađeni i tadašnji prvaci Svjetskoga nogometnog prvenstva, Francuzi, među kojima je bio i sadašnji izbornik Didier Deschamps. Nakon primanja kod Macrona nogometaši su otišli do samog središta Pariza gdje ih je čekao veliki broj navijača i slavlje je moglo početi.
Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike