Sport
HRVATSKA REPREZENTACIJA: LJUDI IZ SJENE

Dečki su ovo zaslužili radom i trudom, mi smo samo servis
Objavljeno 17. srpnja, 2018.

Hrvatski nogometaši zadivili su svijet svojim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Fantastičan rezultat hrvatskih igrača bio bi nemoguć bez liječnika, fizioterapeuta, team menadžera, videoanalitičara, ekonoma, kuhara...


"Igrači su ti koji trebaju biti u središtu pozornosti, mi ostali samo smo njihov servis," kazala je skromno Iva Olivari, team menadžerica hrvatske reprezentacije. Olivari već više od 26 godina radi u Hrvatskom nogometnom savezu. Dosad je sudjelovala na četiri europska i četiri svjetska prvenstva. Ona je dobri duh reprezentacije, a u Rusiji je postala i prava zvijezda, TV kuće su je opsjedale. "Dobio sam više zahtjeva za razgovor s Ivom nego s Modrićem i Rakitićem zajedno," kazao nam je glasnogovornik reprezentacije Tomislav Pacak. "Sve ih fascinira to što se ja kao žena nalazim na klupi i ta činjenica kod njih izaziva nevjericu", rekla je, priznavši da dobiva 100 do 150 poruka žena iz cijelog svijeta kojima je postala uzor. Za "ruske dane sreće i jedan dan tuge", priznala je kako joj je to najdraže iskustvo uz reprezentaciju.
Doktor Boris Nemec uz reprezentaciju je već godinama. Bio je i u Francuskoj 1998. "U sportu sam jako dugo, no nikada nisam niti sanjao da ću doći na neko SP i osvojiti medalju. Međutim, prije 20 godina osvojio sam broncu, a sada u Rusiji i srebro", kazao je dr. Nemec, dodavši: "Biti u finalu SP-a posebno je veselje i poseban osjećaj". Želio je naglasiti kako ni jedne godine nije ovako dobro funkcionirao liječnički tim kao što je to bilo na ovom turniru. "Najveći teret podnijeli su naši fizioterapeuti koji su radili od 0 do 24 sata i sve one ozljede koje smo imali i koje su bile na granici, a zahvaljujući njima svi su se igrači oporavili i igrali." Uz Nemeca u Francuskoj 1998. i Rusiji 20 godina kasnije bili su i fizioterapeut Bojan Radanović te Mladen Pilčić koji se brine za opremu. "Radim s nogometašima punih 29 godina i ovo je jedno od mojih najljepših životnih i profesionalnih iskustva", kazao je ovaj vrsni fizioterapeut. Poznato je kako je soba za masažu jedna od najzabavnijih soba. "Priča se o ozljedama, o životu, o klubovima, utakmicama, uglavnom je veselo i interesantno", rekao je Radanović, dodavši kako su on i njegovi kolege Nenad Krošnjar, Nderim Redžaj i Mario Petrović u prosjeku spavali tri do četiri sata dnevno.
Mladen Pilčić bio je i dio tima na SP-u u Francuskoj 1998. "Nisam se nadao uspjehu prije 20 godina, no za ovu generaciju imao sam osjećaj da je spremna za veliki rezultat. Dečki su ovo zaslužili radom i trudom", naglasio je Pilčić. H
BEZ NAVIJAČKIH INCIDENATA
"Na prvom mjestu ponosni smo na naše navijače. Pokazali smo da imamo najbolje navijače na svijetu i usudio bih se reći da u Rusiji možda gledamo ljepše slike nego 1998., s kojom stalno vučemo paralelu", kazao je povjerenik za sigurnost Miroslav Marković, dodavši kako je SP prošao bez ikakvih navijačkih incidenata. "Rusi su to odradili perfektno. Bio je to najbolji sigurnosni aparat koji je do sada viđen na svjetskim prvenstvima". Glasnogovornik Tomislav Pacak kaže kako nismo niti svjesni kakav je uspjeh reprezentacija ostvarila. Priznao je kako je nakon ulaska Vatrenih u finale imao ludnicu. "Ne postoji medij na svijetu koji nije imao upit ili zamolbu za intervju, ili nešto treće", kazao je Pacak.