Novosti
FINANCIJSKA IZVJEŠĆA AGROKOROVIH TVRTKI

PIK Vinkovci i Vupik lani s gubicima od 442 i 255 milijuna kuna
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
PIK Vinkovci za prošlu su godinu iskazali gubitak od 442,2 milijuna kuna, a Vupik 255,4 milijuna kuna prije oporezivanja, pokazuju podaci iz revidiranih financijskih izvješća tih tvrtki objavljeni na Zagrebačkoj burzi, a i kod tih je tvrtki gubitak ponajprije rezultat knjiženja rezervacija za jamstva koje su te tvrtke dale Agrokoru i njegovim povezanim društvima.
Gubitak PIK-a Vinkovci u prošloj je godini iznosio 442,2 milijuna kuna, što je i dvostruko više od 211,2 milijuna kuna gubitka iz 2016.. Tako je gubitak PIK-a Vinkovci u prošloj godini bio veći od ukupnih prihoda te tvrtke koji su iznosili 428,75 milijuna kuna, što je oko sto milijuna kuna manje od prihoda iz 2016., kada su iznosili 530,8 milijuna kuna. Na taj su pad ponajprije utjecali prihodi od prodaje koji su također bili oko sto milijuna kuna manji nego godinu ranije. Ukupni su, pak, rashodi porasli sa 741,9 milijuna kuna u 2016. na 871 milijun kuna u prošloj godini. Podaci iz revizorskog izvješća, koje je obavila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, pokazuju da je ukupan iznos obveza u kojima je PIK Vinkovci nastupio u svojstvu jamca iznosio 25,77 milijardi kuna, a da je prema izglasanoj nagodbi vinkovačka tvrtka uknjižila jamstva u iznosu od 186,4 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj prema EPM modelu. Ukupni knjiženi iznos jamstava 186,4 milijuna kuna odnosi se na obveze za jamstva nastala prije izvanredne uprave. Prema EPM modelu, na jamstva po-roll up (SPFA) kreditu tvrtki raspoređen je iznos od 127,6 milijuna kuna, ali se ukupan iznos jamstava umanjuje za obveze po iskorištenom dijelu kredita koji još nije otplaćen. Stanje obveza prema SPFA kreditu na dan 20. lipnja ove godine iznosilo je 193,8 milijuna kuna te tvrtka nije u obvezi izvršiti rezerviranja prema SPFA kreditu, bilješka je iz izvješća.
Prema podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa PIK Vinkovci lani je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 457,9 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 838,6 milijuna kuna.
Vupik za prošlu godinu iskazuje gubitak od 255,4 milijuna kuna u odnosu na gubitak od 50,9 milijuna kuna iskazan u 2016. Ukupni prihodi Vupika u prošloj su godini iznosili 389,1 milijun kuna i manji su za 7,7 posto. Prihodi od prodaje lani su smanjeni za 9,5 posto u odnosu na 2016. i iznosili su 329,1 milijuna kuna, što uprava tvrtke ponajprije objašnjava smanjenjem opsega kreditiranja u segmentu kooperacijske proizvodnje te padu prihoda od prodaje vina uslijed prelaska na konsignacijsko poslovanje s Konzumom.
Ukupni rashodi Vupika lani su iznosili 644,4 milijuna kuna i povećani su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 36,3 posto. Podaci iz revizorskog izvješća PwC-a, pokazuju da je ukupan iznos obveza u kojima je Vupik nastupio u svojstvu jamca iznosio 25,26 milijardi kuna, a da je prema nagodbi vukovarska tvrtka uknjižila jamstva u iznosu od 282 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu. Od ukupno knjiženog iznosa jamstava, 230,3 milijuna kuna odnosi se na obveze za jamstva nastala prije izvanredne uprave, dok se 51,7 milijuna kuna odnosi na jamstva prema SPFA kreditu. Na jamstva prema SPFA kreditu raspoređen je iznos od 67,1 milijun kuna, ali ukupan iznos jamstava umanjuje se za obveze po iskorištenom dijelu kredita koji još nije otplaćen. H
457,9

milijuna kuna ukupnih je prihoda, prema podacima iz konsolidiranog izvješća, lani ostvarila grupa PIK Vinkovci
Možda ste propustili...

UBOJSTVO 1991. KOD ŠIDA

Odbačena prijava za ubojstva Hrvata

IGOR TOMKIĆ ROĐEN JE U BERANAMA, ALI MU TO NIJE POMOGLO

Hrvat u Crnoj Gori pretučen nakon što su mu mjesecima prijetili zbog nacionalnosti

PREDSTAVLJENI KANDIDATI ZA EU PARLAMENT

Na čelu SDP-ove liste Picula i Borzan