Sport
KAKO SU NAS DRUGI OPISALI NAKON FINALA

Strani mediji: Neuništiv duh hrabre i odlične Hrvatske
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Modrić i Rakitić zaslužuju mjesto u povijesti hrvatskog nogometa, tvrde Španjolci

Mediji iz regije dali su velik prostor finalnoj utakmici, pri čemu gotovo svi ističu kako je ovo za hrvatske nogometaše bio povijesni uspjeh.


"Hrvatska viceprvak svijeta" naslov je na prvoj stranici sarajevskog "Oslobođenja". List piše kako su Francuzi pobijedili uz dosta sreće iako je jasno da je Hrvatska bila bolja. "Dnevni avaz" piše o "spektakularnom finalu", a u naslovu ističe kako su Francuzi na kraju ispali bolji od hrvatskih nogometaša koje je sustigao umor iz prethodnih utakmica. Iako su Francuzi uspjeli postati najboljom momčadi na svijetu, Hrvatska je pod vodstvom izbornika, Livnjaka Zlatka Dalića, imala veliku želju i pokazala hrabrost i ofenzivnost na stadionu Lužnjiki, ističu. U komentaru kažu kako Hrvatska zaslužuje sve čestitke. "Napravili su veliki uspjeh za svoju zemlju, ali i za nas (BiH) i za regiju. Ako smo bar malo pametni, moramo učiti od njih", piše list.
U većini beogradskih medija ocjene su da je "hrabra Hrvatska pala u borbi za titulu", kako piše Blic. "Trikolori slomili odlične Hrvate u ludom meču", piše Kurir. Portal B92, navodi da je "Hrvatska bila bolji rival tijekom većeg dijela susreta", ali su "Francuzi iskoristili svoje šanse i uz malo sreće pobijedili". "Jedno je bilo pobijediti Australiju, Peru, pa i načetu Argentinu, jedno je rastužiti u nokaut-fazi Urugvaj i razigranu Belgiju, a nešto sasvim drugo je bilo igrati s ekipom izbornika Zlatka Dalića", ocjenjuje Blic. Portal tog lista kazuje kako je do 52. minute Francuska imala "samo jedan šut u okvir gola, a vodila je sa 2:1", dok su "Vatreni igrali kao u transu, ne mareći mnogo što su rivali poveli autogolom". Pišu i kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio čestitke šefovima država i vlada, osvajača odličja - francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i belgijskom premijeru Charlesu Michelu.
Iako je Francuska osvojila svjetski naslov, Hrvatska je opet pokazala da je nogometna sila, a Luka Modrić proglašen je za najboljeg igrača turnira, navode slovenski mediji, posebno ističući sportsko ponašanje naših reprezentativaca i izbornika Zlatka Dalića. "Sportske čestitke osim Francuza svakako su zaslužili i Hrvati, koji su pokazali da njihova ekipa osim znanja ima i veliko srce", piše ljubljanski "Dnevnik". Slovenski mediji dodaju da je za Hrvatsku navijalo i mnogo slovenskih ljubitelja nogometa. Slovenska tiskovna agencija STA ističe da su hrvatski navijači u Moskvi titulu vicešampiona proslavili dostojnim navijanjem, ali i bakljama.
Svjetski mediji impresionirani su nastupom Hrvatske. "Hrvatska je pokazala neuništiv duh, čak je i prijetila povratkom kada je Mandžukić iskoristio pogrešku francuskog vratara Huga Llorisa", piše BBC. Španjolska Marca navela je hrvatski dvojac iz veznog reda: "Hrvatska je došla tamo gdje nitko nije očekivao. Za junake je završilo Svjetsko prvenstvo s tri produžetka i dva izvođenja jedanaesteraca. Modrić i Rakitić zaslužuju mjesto u povijesti hrvatskog nogometa."
Igor Bošnjak/H
L ‘EQUIPE: HRVATSKA IGRALA SJAJNO
 
"Hrvatska se pokazala puno težim protivnikom nego što su neki mislili i dominirala je većim dijelom utakmice. Francuska je očekivala jako umornu Hrvatsku, ali to uopće nije bio slučaj, nismo dotaknuli loptu u prvih 15 minuta, a Hrvatska je igrala sjajno. Naši su se uzdali u kontre, ali ih nisu mogla razviti jer je hrvatski vezni red, na čelu s Modrićem i Rakitićem, potpuno zagospodario terenom. Francuska je slučajno povela pa onda sretno došla i do drugog gola. "Iako su doživjeli težak udarac, Hrvati se nisu predavali i u otvaranju drugog poluvremena bili su jako opasni. Nikad nećemo znati zašto VAR nije pregledavao mogući prekršaj Umtitija nad Mandžukićem za kazneni udarac. Vjerojatno jer se Hrvati nisu previše bunili, dok su Francuzi žestoko reagirali prije penala Perišića", piše L‘Equipe.
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike