Regija
UZ ŽIDOVSKO GROBLJE NEMA GRADNJE

Groblje se širi sa suprotne strane
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
ĐAKOVO - Kako je bivša gradska vlast s prošlom upravom Univerzala na prostor između katoličkog i židovskog groblja postavila ploču s osnovnim generalijama da i taj prostor, koji je sada još uvijek zelena površina, privede gradnji na Gradskom groblju, do danas nije se dogodila nijedna aktivnost na tom dijelu. Spomenuta ploča s generalijama i dalje stoji uz zeleni pojas, pa smo od sadašnje uprave Univerzala zatražili pojašnjenje – odustaje li od iskorištavanja toga prostora ili ipak ne.
- Nismo digli ruke od projekta uređenja dijela Gradskoga groblja uz židovsko groblje, no u ovome trenutku vidimo druge prioritete i ondje ne planiramo izgradnju projektom predviđenih grobnica. Rubni dio katoličkoga groblja najesen ćemo svakako urediti sadnjom zimzelene žive ograde jer smisao je prostorno i kulturalno spajanje, a ne razdvajanje groblja po vjeroispovijestima, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Podsjeća kako je Univerzal još 2015. uredio židovsko groblje koje je dugo bilo zapušteno. Komunalni su radnici taj prostor iskrčili i kultivirali, uklonili zapuštene ruševne objekte i posadili drveće. Izgrađena je nova ograda do židovske kapelice, kompozicijski ista kao uz rimokatoličko groblje prema kući oproštaja, i postavljena panelna ograda na uglu grobljanske parcele u Doneganijevoj ulici.
Prema sporazumu koji su krajem 2014. potpisali tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković i Židovska općina Osijek, židovsko je groblje predano na upravljanje i održavanje Gradu, odnosno Univerzalu, koji je zauzvrat dobio pravo proširenja katoličkog dijela groblja prema "sinagogi", kako Đakovčani zovu židovsku kapelicu, ali tu mogućnost gradski komunalac zasad neće koristiti.
- Kapacitet Gradskoga groblja Univerzal povećava novim grobnim mjestima na ulazu iz Ulice biskupa Antuna Mandića i u gornjem dijelu groblja, u blizini nove pristupne ceste iz Ulice Otona Ivekovića. Ukupno su to 94 grobna mjesta s mogućnošću ukopa od tri do šest osoba - istaknuo je Ripić.
Nova zgrada, preko puta mrtvačnice, u kojoj je prošla uprava Univerzala namjeravala otvoriti regionalni centar pogrebne opreme, i dalje stoji neiskorištena, a nova gradska vlast još je prije najavljivala da taj objekt neće privesti prvotno zamišljenoj namjeni. M.Alduk
Najčitanije iz rubrike