Regija
IVAN BUCIĆ TREĆI JE PUT KULENARSKI ŠAMPION HRVATSKE

Uspjeh mog kulena plod je rada cijele obitelji
Objavljeno 17. srpnja, 2018.

DONJA PIŠTANA - OPG Bucić Ivan u četiri je godine tri puta sa svojim kulenom šampion te jednom vicešampion Hrvatske. Na natjecanju pod ingerencijom Hrvatske gospodarske komore, koje slovi kao državno prvenstvo, ove godine održano u Valpovu, kulen Ivana Bucića bio je šampion:
- Ovo je najprestižnije natjecanje kulenara u Hrvatskoj i svaki trijumf na ovom natjecanju višestruko je vrijedan. Mi se držimo svog recepta koji se pokazao dobitnim, ne samo za natjecanja nego i na tržištu. Hvala Bogu, većinu plasmana ostvarujem prodajom na kućnom pragu, dio po sajmovima, a prodajemo po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu. Osim Valpova, ove godine sudjelovali smo na najjačim Kulenijadama u Hrvatskoj i svuda smo na vrhu, a naravno pomogli smo i našoj orahovačkoj Kulenijadi – kaže Ivan Bucić. OPG Bucić kulen proizvodi isključivo vlastitom proizvodnjom od polja do stola. Sami uzgajaju kukuruz i druge žitarice za prehranu svinja, sami rade sve poljoprivredne radove, uzgajaju svinje i proizvode sve suhomesnate proizvode:
- Radimo na 30 jutara zemlje, uzgajamo kukuruz, tritikal, ječam, soju, a imamo i nekoliko livada. Sve sijemo, žanjemo i beremo obiteljski, sinovi Ivan i Tomislav uz moju pomoć odrade sav posao. Donedavno smo svojim strojevima radili i uslužna branja, baliranja i ostale slične poslove, no sada smo se orijentirali isključivo na svoju proizvodnju – kaže Ivanov otac Franjo.
- To je možda i najveća vrijednost naše proizvodnje, što u njoj sudjeluje kompletna obitelj. Otac Franjo i brat Tomislav zaduženi su za poljoprivredno-stočarski dio, majka Đurđica drži povrtlarski dio sadnje začina za kulen, supruga Magdalena administraciju odradi do savršenstva, a ja svoju mesarsku struku. Takav vid proizvodnje po nama je najbolji jer točno znamo što i koliko svinje jedu, pratimo njihov razvoj, a sve je s velikom obiteljskom ljubavlju – dodaje Ivan Bucić. On je sa svojim OPG-om prije dvije godine aplicirao na projekt i na kraju dobio od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odluku o dodjeli sredstava u iznosu od 653.770,26 kuna. Riječ je o potpori za podmjeru 4.2 "Potpora a ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" s kojom je OPG izgradio i opremio poslovne građevine za preradu tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.


- Ukupna vrijednost je oko 1.300.000 kuna, od čega smo pola novca dobili putem tog projekta. Kreditom nas je financirao HBOR i evo početkom ove godine dobili smo veterinarski broj i službeno smo otvorili proizvodnju. Presretni smo što je na kraju sve dobro završilo i što danas imamo najmoderniju proizvodnju suhomesnatih proizvoda sa suvremenim strojevima i odgovarajućim prostorom. Mi imamo proizvodnju u kojoj se smije prerađivati pet tona sirovine tjedno i na toj bazi i radimo. Naši svinjci godišnje proizvedu sirovine od 120 tovljenika, što donosi oko pet tona kulena u godinu dana – kaže Ivanova supruga Magdalena.

Vladimir Grgurić
Bucići rade i na seoskom turizmu
"Mi Slavonci poznati smo kao jako dobri domaćini, ali zapravo ne znamo iskoristiti sve svoje potencijale. Gledam kako Dalmatinci na Jadranskom moru ne znaju koliko bi tražili za četiri zida na ljetovanju, a mi imamo ovakvo bogatstvo u Slavoniji. Slavoniju treba što više reklamirati i predstavljati jer itekako ima što pokazati", zaključila je Magdalena Bucić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike