Regija
24. PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

I žetva u znaku ponosa zbog uspjeha Vatrenih
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Tradicionalni svečani mimohod i etnoizložba na otvorenom zbog utakmice su otkazani

Kako bi zaboravu otrgnuli stare običaje i zanate Petrijevaca i Šokadije, a mladima pokazali neprocjenjivo bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i plesova i usadili im ljubav prema njima, u Petrijevcima se već pune 24 godine održava folklorno-tradicijska manifestacija Petrijevačke žetvene svečanosti.


I ove je godine ova manifestacija pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci i u izvedbi brojnih sudionika iz Hrvatske i susjednih država okupila zavidan broj posjetitelja unatoč činjenici što se njezin središnji dio poklopio s odigravanjem finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, za koju su u znak potpore Vatrenima Petrijevčani ispred zgrade Općine izradili goleme skulpture od slame i ukrasili ih, čime drugim nego - "kockicama".
Program je počeo u petak nastupom Vokalnog sastava Mursella Petrijevci te izložbama - izložbom fotografija "Obiteljski vremeplov", izložbom Eko-etno udruge "Zlatne ruke", učeničkih radova o temi žetve, kao i nastupom Dramske sekcije Satnica i domjenkom sa starinskim jelima i kolačima. Na maloj pozornici u večernjim satima nastupio je TS Žeteoci iz Tenje.
Drugi dan svečanosti, u subotu, Petrijevčani su pratili nastupe Puhačkog orkestra DVD-a Petrijevci, Pjevačke sekcije Matice umirovljenika Petrijevci, KUD-a "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci, petrijevačkog Vokalnog sastava Mursella, Muške pjevačke skupine Satničani iz Satnice te Tamburaškog sastava "Cure iz centra" iz Koprivnice, koje su bile zadužene i za zabavni dio večeri.
Nedjelja je tradicionalno počela svetom misom s prinošenjem darova u župnoj crkvi svetog Petra, no kako je i u Petrijevcima ovaj dan bio prije svega u znaku navijanja za hrvatsku "repku", organizatori su već ranije najavili kako se tradicionalni svečani mimohod i etnoizložba na otvorenom u ulicama Matije Gupca i Mlinskoj otkazuju, a da se program nakon završetka utakmice nastavlja prikazom žetve/kosidbe na njivi iza ljetne pozornice. Nakon toga uslijedili su nastupi KUD-ova iz Subotice (Srbija), Tenje, Satnice Đakovačke, Bizovca, Novog Sela - Balegovac (BiH) te Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića i TS-a Garavi. Titulom Kraljice žetve okrunjena je Marina Peić Tukuljac iz Subotice.


Lidija Aničić
Titulom Kraljice žetve okrunjena je Marina Peić Tukuljac iz Subotice
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca