Osijek
U DUBROVAČKOJ 58 KAO U HORORU

Ispred dva opožarena stana množe se štakori, susjedi žive u strahu
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
- Nedavno su pronađene dvije velike zmije, a štakori su nam svakodnevica - kažu susjede Gambiroža i Bordi

Kakav je život ni metar i pol od smeća različitog podrijetla nabacanog u dvorištu nakon katastrofalnog požara u dvorišnom stanu najbolje znaju Jelena Gambiroža i Jolanka Bordi, stanarke Dubrovačke 58, ulice u samom središtu Osijeka, gdje je prije još tri mjeseca izbio požar u stanu Vere Štibinger. Od tada njih dvije, kažu, žive u paničnom strahu od štakora kojih je svakim danom sve više, pokraj truleži, začepljene kanalizacije i općenito velikom neredu u dvorištu. Sa suzama u očima svoju svakodnevicu uspoređuju s filmskim hororima kojima bi, kažu, njihov životni prostor mogao poslužiti kao kulisa.


Požar je, naime, izbio u jednom stanu, no zahvatio je i susjedni, odijeljen samo zidom, u kojem je živio Marin Burazin. Život mu je spasila Gambiroža.
- Već sljedeći dan susjeda Vera odselila se tri kuće dalje, a Marin je također morao otići iz svog stana. Oba doma nisu više bila uvjetna za život, a Verino smeće i otpad završili su u zajedničkom dvorištu i ondje su već puna tri mjeseca. I sad, baš prije nego što ćete doći k meni, pozlilo mi je od smrada, a tako mi je svaki dan. Zvala sam je da to očisti, ali njoj to ne pada na pamet, a susjeda Jolanka i ja obratile smo se i komunalnim službama, no osim očevida koji je ondje učinjen, ništa se više nije dogodilo – ispričala nam je Gambiroža. Vidljivo uznemirena kaže nam kako joj nije preostalo ništa drugo doli pozvati novinare Glasa Slavonije kako bi upozorili širu javnost na njihovu nezavidnu situaciju. Uplašena ističe kako iz nabacanog otpada u njihove domove ulaze štakori, a nedavno su, tvrdi, pronađene i dvije poveće zmije. Takav život ne smatra normalnim ni ona, ni njezina susjeda Jolanka, čiji se stan naslanja na onaj Vere Štibinger.
- Nakon što je izbio požar, bio je dogovor da će se pretresti krov iznad Marinovog i Verinog stana. No, kad su došli radnici, odustali su, jer su utvrdili da je i zid oštećen te da bi se i taj novi krov lako mogao urušiti zbog lošeg stanja zidova. Da se nešto napravilo odmah, možda bi se krov i spasio, ovako sve propada i jednog će se dana sve srušiti. Pritom bi netko mogao biti ozbiljno ozlijeđen – kaže Jolanka Bordi, naglašavajući da okružena smećem više ne može živjeti. U želji da prisile susjedu da počisti za sobom kontaktirale su, kažu, i komunalne redare te zatražile neka oni očiste prostor i potom radove naplate Veri Štibinger. U tome nisu uspjeli, a i nama nije pošlo za rukom kontaktirati komunalne redare u vezi s ovom pričom.
Marija Mihelić
Štibinger: Odmah ćemo počistiti!

 

Tek tri kuće dalje od mjesta gdje je donedavno živjela zatekli smo Veru Štibinger, koja nam je rekla kako joj je zet sada na godišnjem te će odmah početi s čišćenjem. Na našu tvrdnju da ondje već ima i štakora, odgovara:

- Svuda već ima štakora, evo, i u Zagrebu mi je kći i kaže da ih je milijune! Ne mogu ja sama odnijeti to smeće, a nitko mi nije mogao pomoći. Zet i ja uzet ćemo kontejner pa će se to očistiti, evo počinjemo već ovih dana. Živim kod susjeda, jer u stanu gdje sam živjela ne mogu – kaže Vera Štibinger.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike