Osijek
STANOVNICI ULICE I. KRŠNJAVOG U PANIČNOM STRAHU OD OSA

Pestrid obavio dezinsekciju osa u mladim stablima
Objavljeno 17. srpnja, 2018.

Nesvakidašnja akcija odvijala se jučer u Ulici Izidora Kršnjavog kad su je tijekom prijepodneva "zaposjeli" djelatnici Pestrida. Naime, riječ je o dezinsekciji osa koja se provodila nakon što su se stanovnici te ulice žalili Gradu na velik broj osa u krošnjama mladih stabala.


- Žalili su se da ose napadaju ljude i jedan stanovnik iz Ulice Izidora Kršnjavog zatražio je čak sječu stabala zbog tog problema. Međutim, ovo je blaža, a učinkovita varijanta pa smo ranije stanovnicima uputili obavijest da ako ne moraju, jučer ne prolaze tom ulicom tijekom dezinsekcije – pojasnio je Halil Salha, direktor tvrtke Pestrid d.o.o., čiji su radnici jučer aparatima sličnima kao za tretiranje komaraca obavili orošavanje stabala te se očekuje da će ose nakon tretmana jednostavno popadati iz krošnji. Ne uginu li ose, kaže Salha, postupak će se ponoviti.
Ovo nije izdvojen slučaj dezinsekcije osa, kaže nadalje direktor Pestrida, s obzirom na to da ih u ovo vrijeme godine brojni građani zovu i traže dezinsekciju osa s tavana, iz šupa i brojnih nestambenih prostora. Ose se pojavljuju, kaže Salha, u vrijeme sazrijevanja voća, za toplog vremena, i znaju biti vrlo opasne. Stoga savjetuje građanima da gnijezda osa nipošto ne uklanjaju sami, već da se obrate stručnim osobama koje će to učiniti bez neželjenih posljedica.
- Kod vrlo zapuštenih prostora koji su godinama prazni gnijezda mogu biti i poprilično velika. Stoga stanovnike upućujemo na to da nas zovu i da se ne upuštaju sami u skidanje gnijezda. Slučaj iz Ulice Izidora Kršnjavog specifičan je jer su ose u stablima i nadamo se da ćemo ih na ovaj način suzbiti – poručio je Salha.
S ovim bi se složili i svi oni koji su se našli u situaciji alergijske reakcije nakon uboda s kojima se, prema riječima doc. dr. sc. Višnje Prus, pročelnice Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, nerijetko susreću. Reakcije, kaže, znaju biti dosta ozbiljne. Dr. Prus pohvaljuje potez stanovnika Ulice Izidora Kršnjavog, naglašavajući kako ubodi osa u određenim slučajevima uopće nisu bezazleni. Štoviše, što je ubod bliži dijelu glave, ubodeni će ga teže podnijeti, a onome tko je osjetljiv na ubod, dovoljan je i samo jedan da mu se zdravstveno stanje pogorša. M. Mihelić
Halil Salha

direktor Pestrida

Kod vrlo zapuštenih prostora poput tavana, koji su godinama prazni, gnijezda osa mogu biti i poprilično velika. Stoga upućujemo građane da nas zovu u pomoć i da se ne upuštaju sami u uklanjanje.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike