Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Investitori se zasad ne boje nove krize
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
"Na burzama dionica postoje na tisuće njih i gotovo svakog dana mogu se pronaći dionice kojima je vrijednost rasla, ali i one kojima je pala. Da bi investitori, analitičari i ostali sudionici na burzama mogli lakše pratiti generalne trendove, izmišljeni su takozvani dionički indeksi koji prema unaprijed poznatoj formuli uzimaju cijene velikog broja dionica te jednom brojkom pokazuju što se događa na tržištu. Najčešće korišteni indeks na Zagrebačkoj burzi je Crobex, koji se računa na temelju kretanja cijena 25 domaćih dionica. Ako u određenom razdoblju vrijednost Crobexa poraste s npr. 1800 na 1900 bodova, može se zaključiti da prosječni porast svih dionica na domaćoj burzi iznosi 5 %", navode između ostalog analitičari Admiral Marketsa u svojoj najnovijoj analizi.
Nadalje, dodaju da na razvijenim tržištima postoji mnogo indeksa koji se koriste za praćenje generalnog raspoloženja na burzama. "Najtrgovaniji europski indeks je njemački DAX, koji se sastoji od dionica 30 velikih njemačkih kompanija, dok su na američkom tržištu najpoznatiji indeksi DJIA, SP500 i NASDAQ100. Dow Jones Industrial Index je najstariji indeks na svijetu i sastoji se od prosječne cijene 30 dionica velikih američkih kompanija, no zbog vrlo jednostavnog izračuna tog indeksa izrađeni su kompleksniji indeksi koji daju precizniju sliku o generalnoj situaciji na tržištu. SP500 indeks sastoji se, kao što mu naziv kaže, od dionica 500 američkih kompanija i po mnogima je najvažniji dionički indeks na svijetu. Postoje i indeksi koji prate samo određene poslovne sektore, kako bi se lakše mogla pratiti situacija u pojedinim djelatnostima. Generalne trendove dionica koje se bave tehnologijom najbolje je pratiti s pomoću NASDAQ100 indeksa, koji se sastoji od 100 dionica tehnoloških kompanija kao što su Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Google, Netflix, NVIDIA, PayPal i sl.
- Iz rekordno visoke vrijednosti NASDAQ-a može se iščitati još nešto – investitori se, bar zasad, ne boje dolaska nove krize. Naime, recesija u SAD-u dolazi svakih 5-6 godina, a posljednja je završila 2009. Zbog toga, sve više stručnjaka upozorava da je samo pitanje vremena kada će doći do krize, no za sada nema velike zabrinutosti. Signala da su velike šanse da dolazi do nove recesije bit će više. Jedan je značajniji pad cijena dionica, stoga i dioničkih indeksa. Prema nepisanom pravilu pad navedenih indeksa od 20 % znak je da je vjerojatnost recesije velika. Osim toga na početku krize dolazi do naglog rasta cijene zlata zbog prebacivanja kapitala u sigurno utočište. Cijena zlata u posljednje vrijeme pada, što znači da ni investitori na tom tržištu zasad još uvijek nisu zabrinuti. No, dio analitičara smatra da je upravo sad dobar trenutak za ulaganje u investicijsko zlato, tj. pripremiti se za veliki pad dionica do kojeg će prije ili poslije sigurno doći - navodi se u priopćenju iz Admirala koje potpisuje Josip Kokanović, mag. oec. Z.Rupčić
Napomena: Prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Analize su samo za informiranje
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete