Autoglas
VOZILI SMO: MERCEDES X

Zvjezdani pick-up iz Mercedesove "štale"
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Sjeli smo za upravljač prvog pick-upa iz Mercedes-Benza, potpuno nove X klase koja donosi dašak luksuza u ovaj američki segment vozila

Pick-up vozila, ili prema našem službenom prijevodu kamionet, većinom vežemo uz Sjedinjene Američke Države. U redu, možda ova asocijacija nije za svakog, no za autora ovih redaka to je tako, a uvjeren sam i za svakoga tko je imao prilike kročiti na američko tlo. Naprosto, broj ovakvih vozila tamo je nemjerljivo veći nego u Europi, a svakako tome doprinosi i filmska industrija, jer probajte naći film u kojem nema ni jednog kadra u kojem je neki model pick-upa. Dakle, evo prvog dojma za upravljačem Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC – osjećat će te kao Amerikanac. Međutim, upravo zahvaljujući Mercedes-Benz X klasi, ali i još nekim proizvođačima, pick-upovi polako postaju i sve popularniji na starom kontinentu.


Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC nastao je na osnovi suradnje između Mercedes-Benza i Renault-Nissan grupacije. Iako je nastao u suradnji s ovom velikom grupacijom, Mercedes-Benz X klasa je prvi premium pick-up koji kombinira najbolje od dva svijeta. Ako ste ikada imali prilike sjesti za upravljač nekog od pick-upova onda ste vidjeli kako su ova vozila izrađena robusno, predodređeno za posao i zadatke, ali bez nekog luksuza i premium osjećaja unutrašnjosti. Mercedes-Benz mijenja paradigmu i u ovoj segment kroči kao prvi pravi premium.

Čisti premium

Dakle, ako ste jedan od onih koji traže samo najbolje, luksuzno, onda je X klasa jedini izbor. Stava smo kako će upravo Mercedes-Benz učiniti ovakva vozila atraktivnim urbanim i obiteljskim automobilima. Pogled na papir otkriva kako našu testnu Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC pokreće 2,3-litreni dizelski motor. Ovaj motor stiže iz Nissana, a Mercedes-Benz doradio ga je svojom elektronikom i ugradio u svoje vozilo. Motor raspolaže s više no dovoljnih 190 KS i velikih 450 Nm okretnog momenta. Uparen uz 7-stupanjski automatski mjenjač čine najbolji tandem za X klasu. Testirani model u 4Matic izvedbi donio je opcijski 4x4 pogon s mogućnošću zaključavanja stražnjeg diferencijala. Ovo će znati cijeniti oni koji potegnu neki teret i izvan asfalta, a mi smo se većinu vremena vozili s pogonom samo na stražnje kotače. Automatski mjenjač izvrsno odabire idealan stupanj, a kada krenemo ručno mijenjati brzine primjetno je kako ima određeni odmak od oko jedne sekunde, pa smo se ostavili ručnog „šaltanja“ i ostavili da automatika radi svoje.
Vozili smo zaista mnogo SUV-ova, terenaca, limuzina raznih veličina, ali ništa se ne može mjeriti s osjećajem za upravljačem Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC. Svojim dimenzijama od 5340 mm pripada u red najduljih pick-up modela na tržištu, a i visinom premašuje sve što smo do sada viđali. Za lakšu vizualizaciju, većina automobila s kojima smo se mimoišli u prometu bila je visinom do sredine vrata X klase, a manje automobile smo i dužinom premašivali za 50 %. Kada ste za upravljačem ovakvog gorostasa imate poseban osjećaj nadmoći, a uz to osjećali smo se kao Amerikanci:).
Suverena vožnja


Pogledi su se jednostavno lijepili sa svih strana, a tome osim impozantne veličine pridonosi i izvrstan dizajn automobila. On je miks poznatih Mercedesovih linija. S prednje strane podsjeća na GLE, s boka je jedinstven sebi, a stražnja strana unatoč tovarnom prostoru djeluje skladno i primjereno. LED svjetla i golemi 18-colni kotači samo upotpunjuju priču. Unutrašnjost nastavlja jednako osvajati zahvaljujući visokoj kvaliteti izrade te poznati Mercedesovim rješenjima (poput multimedije, infotainmenta i kontrola). Posebno korisna, praktična i zapravo prijeko potrebna pokazala nam se kamera koja donosi pogled u 360 stupnjeva. Unutrašnjost nudi pregršt mjesta i za dulja putovanja, no ljudi koji kupuju ovakav automobil najviše pozornosti pridodaju tovarnom prostoru i njegovim dimenzijama. X klasa, osim svojih 2,5 m2 tovarnog prostora, hvali se i nosivosti koja iznosi preko jedne tone. U prijevodu, bez problema će povesti europaletu što god imali na njoj. Ugodno krstarenje na cestama zasigurno možemo pripisati i agilnome, postupno namještenom multi-link ovjesu stražnje osovine. Uz Nissan Navaru i VW Amarok, Mercedes X definitivno pripada u red najudobnijih.
Marin Režić
//VOZILI SMO//
Uskoro dolazi i model s v6 motorom
 
Mercedes-Benz X 250 D Power 4MATIC prvi je pick-up koji je autor ovih redaka imao na dužem testu od jedne probne vožnje, a tako sam dobio priliku i vidjeti kako je to voziti i snalaziti se svakodnevno s ovakvim gorostasom. Najvažniji savjet je da svakako morate voditi računa o veličini, jer za ovakvo vozilo treba mjesta kako za parking, tako i za vožnju u gradu. Cijena starta od nešto vi[e od 275.000 kuna, dok se cijena od oko 400.000 kuna našla za testni model. Netko će reći mnogo, ali ne treba zaboraviti da je ovo pick-up s trokrakom zvijezdom. Za one koji traže još više, možemo najaviti kako krajem godine stiže i model s V6 motorom koji će imati još upečatljiviji nastup. Stoga jedva čekamo vidjeti i njega.
Nakon Sjeverne Amerike, pick-upovi polako postaju sve popularniji na Starom Kontinentu