Sport
VIVE LE REPUBLIQUE

Francuzi nakon finala priznali: Hrvatska je igrala bolji nogomet
Objavljeno 15. srpnja, 2018.

Galeriju fotografija iz Slavonije i Baranje pogledajte OVDJE.

Osvajanjem naslova svjetskih prvaka u Rusiji Francuska se izjednačila s Argentinom i Urugvajem koji također imaju po dva naslova, a ispred njih su samo Brazil (5), Njemačka i Italija (po 4). Ovo je bilo i prvo slavlje u velikim finalima za "tricolore" nakon dva uzastopna poraza (SP 2006, Euro 2016) te ukupno četvrta velika kruna, jer uz dvije europske sada imaju i dvije svjetske. Didier Deschamps postao je tek treći u povijesti koji je svjetski naslov osvajao kao igrač i kao izbornik. Prije njega to su napravili još samo Mario Zagallo i Franz Beckenbauer. Deschamps je, razumljivo, sjao od sreće, pogotovo što je često trpio kritike zbog stila igre koji je izabrao, ali to se na kraju pokazalo uspješnim.
- Ovo je vrlo mlada momčad i sjajno je što netko s 19 godina osvaja naslov prvaka svijeta. Znam da nismo odigrali neku savršenu utakmicu, ali zabili smo četiri pogotka. Boljelo nas je jako što smo kod kuće izgubili europski naslov prije dvije godine, ali naučili smo nešto iz toga. Ovih 55 dana radili smo naporno i sada se sve isplatilo. Ponosni smo što smo Francuzi. Vive le Republique - rekao je nakon slavlja u finalu izbornik "tricolora".
Antoine Griezmann sudjelovao je u prva dva pogotka svoje reprezentacije u finalu. Nakon njegovog ubačaja iz slobodnog Mario Mandžukić skrenuo je loptu u našu mrežu, a potom je, nakon što je Ivana Perišića pogodila lopta u ruku, i dosuđenog kaznenog udarca uz pomoć VAR-a, mirno realizirao najstrožu kaznu.
- Ne znam gdje se nalazim, plačem od sreće. Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu, ali smo mi zabili četiri gola. Ne mogu dočekati povratak u Francusku.
Inače, autogol Manžukića prvi je u povijesti finala SP-a, a već 12. u Rusiji, čime je udvostručen prijašnji rekord. Naš je reprezentativac ušao u povijest i zbog sjajnog dosega, postavši tek peti nogometaš u povijesti koji je zabijao u finalu Svjetskog prvenstva i finalu Kupa/Lige prvaka. Prije njega to su još samo ostvarili Ferenc Puskas, Zoltan Cibor, Gerd Müller i Zinedine Zidane. S druge strane, Mbappe je drugi najmlađi igrač u povijesti koji je zabio u finalu u dobi od 19 godina i 207 dana, a samo je legendarni Brazilac Pele, davne 1958., na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj bio mlađi (17 godina i 249 dana).
Francuski mediji u prvim reakcijama ističu kako je Hrvatska igrala bolji nogomet, ali je Francuska bila učinkovitija, a možda i inteligentija. Snaga "tricolora" upravo je u činjenici da mogu protiv bilo koga pronaći način kako pobijediti. Iako nisu bili briljantni, zabili su četiri puta, što govori o njihovoj razini, kao i izbornikovoj te je, po njima, Deschamps svojim potezima dobio taktičku borbu. L‘Equipe navodi i kako su Vatreni predstavljali veći problem u finalu nego što su očekivali.
- Pobijedivši Hrvatsku s 4:2 u finalu koje se početkom drugog poluvremena konačno prelomilo u korist Francuske, naša je momčad uspjela tamo gdje nisu bili uspješni ostali favoriti u Rusiji - ističe, između ostaloga, ugledni francuski sportski dnevni list. G.R.

Goran Roguljić
2

naslova prvaka svijeta sada ima i Francuska, kao i Argentina i Urugvaj
Najčitanije iz rubrike