Sport
HRVATSKA OSTALA BEZ SPORTSKOG VELIKANA

Zauvjek je otišao Dragutin Šurbek
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Preminuo je Dragutin Šurbek, najveći hrvatski stolnotenisač koji je dva puta bio svjetski prvak, a na svjetskim i europskim prvenstvima osvojio ukupno 36 odličja. Napustio nas je u 72. godini, u noći između subote i nedjelje, na dan kada je hrvatski sport ponovno pisao svoje zlatne stranice.
Rođen je 8. kolovoza 1946. u Zagrebu. Počeo je igrati stolni tenis u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i poslije toga završio je u Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. I to je bilo najbolje i najbogatije Šurbekovo razdoblje. Kao nezamjenjivi član Vjesnika pridonio je osvajanju Kupa europskih prvaka 1973., 1974. i 1976. i Kupa velesajamskih gradova 1970. i 1972. Treba spomenuti i nesvakidašnji rekord koji drži zagrebački stolni tenis, zapravo Vjesnikova slavna momčad, Šurbek, Čordaš i Stipančić s trenerom Vukušićem. Od lipnja 1971. do svibnja 1975. nisu izgubili ni jednu službenu utakmicu, međunarodnu, a ni na domaćim prvenstvima zabilježivši nevjerovatne 122 uzastopne pobjede.
Prvi veliki trofej, iako nepoznat široj javnosti, osvojio je 1968. godine u Lyonu, iz kojeg se vratio s peharom i naslov pojedinačnog prvaka Europe. Na europskim prvenstvima je "Tigar iz Zagreba" osvojio ukupno 22 odličja (pet zlatnih, pet srebrnih i 12 brončanih), a na svjetskim je prvenstvima zaslužio 14 medalja (dvije zlatne, dvije srebrne i deset brončanih). Oba naslova svjetskog prvaka osvojio je u parovima, 1979. godine u Pyeongyang s Antunom "Tovom" Stipančićem, a 1983. u Tokiju sa Zoranom Kalinićem. Razne turnire osvajao je 112 puta, od čega je 42 puta bio pojedinačni pobjednik, 32 puta slavio je u muškim parovima, četiri puta u mješovitim, a 34 puta u momčadskim natjecanjima.
Nakon osamostaljenja Hrvatske zaigrao je za reprezentaciju svoje domovine uz Zorana Primorca te s 46 godina bio najstarijim sudionikom Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Godinu dana poslije, u paru s Primorcem, osvojio je srebrno odličje na Mediteranskim igrama u Francuskoj.
U prvim godinama hrvatske samostalnosti, Šurba je jednu sezonu proveo i u gradu na Dravi, u sezoni 1992./93. bio je član Vodovod Osijeka, koji je tada igrao i finale državnog prvenstva, koje je nakon pobjede u odlučujućoj utakmici ipak osvojila Industrogradnja.
"Šurba je obogatio i oplemenio stolotenisačku igru. Posjedovao je neutaženi apetit za vježbanjem i usavršavanjem, trenirao je svaki dan. Mnogo, vrlo mnogo. Nitko Dragutina nije mogao otrgnuti od reketa... Za stolom impulzivni napadač koji je lomio kičmu svojim suparnicima, prvenstveno snagom, ali i preciznošću. Imao je savršeni tajming, loptica je zapravo eksplodirala na licu njegovog reketa. Intezivni stolnotenisač s mnogo finesa u igri... Stolnotenisač koji se uzdigao svojim igračkim kvalitetama, rezultatima, pojavom i ličnošću u besmrtne zvijezde hrvatskog sporta", napisano je u tekstu na službenom portalu Hrvatskog stolnotenisačkog saveza.
Za svoja postignuća Dragutin Šurbek 2014. odlikovan je "Redom Kneza Branimira s ogrlicom", a u prosincu prošle godine Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je nagradu "Matija Ljubek" za izuzetan doprinos razvitku sporta u Hrvatskoj. Hina
Nino Benčina
Šurba je jednu sezonu proveo i u gradu na Dravi, u sezoni 1992./93. bio je član Vodovod Osijeka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike