Crna kronika
UGROŽENA SKUPINA

Vozači traktora pogibaju zbog loše vožnje
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Vozači najčešće pogibaju pri prevrtanju traktora kada radno vozilo dođe na kosinu
OSIJEK

Unatoč gotovo svakodnevnim upozorenjima policije i prometnih stručnjaka, stradavanje traktorista nastavlja se diljem Hrvatske. Tragično prevrtanje ovog radnog vozila koje je bilo kobno za 71-godišnjaka sa šireg križevačkog područja zbilo se prije nekoliko dana u mjestu Jankovac. PU koprivničko-križevačka izvijestila je kako je 71-godišnjak kosio travu uz potok. U jednom trenutku traktorom je došao na kosinu, zbog čega se ovaj nestabilni radni stroj prevrnuo u potok. Vozač je od zadobivenih ozljeda, prikliješten, preminuo na mjestu nesreće.

Nakon policijskog očevida dobili smo informaciju od mještana kako je 71-godišnjak prije tragične nesreće 10. srpnja već dva puta završavao pod traktorom i oba se puta izvukao s manjim ozljedama. Mještani nam kazuju da se traktor i ta dva puta prevrnuo na kosini. Nažalost, 71-godišnjak očito nije bio svjestan opasnosti kretanja traktorom na nizbrdici. Traktor je nestabilno vozilo zbog nerazmjernih stražnjih i prednjih kotača. Ono što traktor također čini nestabilnim velik je odmak donjeg trapa od tla, pa je dovoljno samo ubrzati vozilo na neravnini pa da dođe do prevrtanja. Čak je i desetak centimetara neravnoga tla, što je na poljima sasvim uobičajeno, dovoljno da izbaci traktor iz ravnoteže te da se prevrne.
Nažalost, crna statistika govori da u čak 75 posto slučajeva vozači traktora završavaju sa smrtnim posljedicama, a ako je pritom traktor bez kabine ili zaštitnoga luka, mogućnost stradavanja još je veća. Traktor IMT, kojim je upravljao 71-godišnjak, također nije imao ugrađenu kabinu koja ga je mogla spasiti. Inače, na traktorima koji su prvi put registrirani u Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1983. godine, mora biti ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji vozača štiti od ozljeda u slučaju prevrtanja traktora. Neki je vlasnici traktora, zbog nepoznatih razloga, znaju skidati, a tada je mogućnost tragedije velika.
Prema statistici MUP-a, u proteklih pet godina u sudarima ili slijetanjima traktora poginulo je više od 40 osoba. Iz policije ističu da je evidentno i da je veliki broj traktora i dalje neosiguran i tehnički neispravan, iako ih građani svakodnevno koriste. Neosvijetljeni i neispravni traktori smrt su na cesti jer vozači koji na takva vozila naiđu nerijetko ne vide na što nailaze. Vozači traktora u popriličnom broju slučajeva nemaju položen vozački ispit, a nadaju se da ih policija neće uhvatiti u prometu jer se traktorima kreću po ruralnim sredinama. Inače, traktor ne mora biti registriran ako se koristi isključivo na oranicama. No, ako u bilo kojem trenutku kotačima dodirne cestu, postaje kao i svako drugo vozilo koje mora biti tehnički ispravno i registrirano.
Milan Bugarić
40

osoba poginulo je u pet godina u Hrvatskoj u nesrećama u kojima su sudjelovali vozači traktora
Opasno stajanje u prikolici traktora
Iz policije upozoravaju traktoriste da se na traktoru smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli. Na traktorskim priključcima zabranjeno je prevoziti osobe, osim na priključnim vozilima - prikolicama gdje je dopušteno prevoziti najviše pet osoba, s time da ne stoje i da ne sjede na stranicama prikolice. Nekoliko je osoba poginulo i teško ozlijeđeno samo na širem đakovačkom području u posljednjih nekoliko godina, upravo zbog neopreznog sjedenja na stranicama prikolice traktora.
opasno
MNOGI TRAKTORI NEMAJU NA SEBI KABINU
Možda ste propustili...

NESREĆA NA RADU U PETRIJEVCIMA

Porezao se nožem po trbuhu radeći

ZABORAVLJENO ORUŽJE PRIJETI

Pronađen topnički projektil, bombe...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA, ODNOSNO ČETIRI UVJETNO

Bankar mjesecima dizao novac s računa klijenata, na naloge potpisivao vlasnike

2

DVOJICA RAZBOJNIKA OTELA MU NEKOLIKO TISUĆA KUNA NA ULICI

Opljačkan mladić u središtu Osijeka

3

NAKON ZLOČINA U BELJEVINI

Mjesec dana u zatvoru zbog straha da bi ponovno napao