Osijek
HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Na Kopiki besplatno pregledavali kožu
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Uoči povećanog izlaganja UV zračenju mnogi su iskoristili priliku za pregled kože i madeža

Građani Osijeka jučer su na kupalištu Copacabana imali priliku obaviti besplatan dermatološki pregled u sklopu inicijative "Sunce se nosi bezbrižno", koju diljem Hrvatske provodi tvrtka dm, a čiji je cilj prevencija bolesti kože te edukacija o zaštiti od UV zračenja.

Oni koji su se zatekli na popularnoj Kopiki tako su mogli dobili besplatnu dijagnozu, kao i upute za daljnje liječenje, ako je to potrebno.
- Ovo je deveta godina kako dm provodi besplatne dermatološke preglede. U tom razdoblju pregledali smo više od 9000 stanovnika, a od toga ih je čak deset posto upućeno na daljnje pretrage u zdravstvene ustanove. Želimo povećati svijest naših građana da paze na kožu, čuvaju se UV zračenja te koriste kreme za sunčanje - rekla je Martina Markota iz marketinga dm-a.
Pregledu su se odazvali građani svih dobnih skupina, ponajviše oni starije dobi, dok je za najmlađe organizirana i zabavna radionica na kojoj su mogli učiti o važnosti sigurne igre na suncu. Najčešći upiti odnosili su se na promjene na koži i madeže, a na raspolaganju im je bila dr. med. Andreaa Krnić, specijalist dermatologije KBC-a Osijek, koja je stručnim savjetima upozorila građane na što moraju obratiti pozornost.
- Sunčeva energija emitira zračenje koje je opasno za kožu ako mu se neprimjereno izlažemo. Građani moraju, ako će duže boraviti na suncu, imati fotoprotekciju, ovisno o fototipu kože. Ako je koža svjetlija, fotoprotekcija mora biti viša, tj. moraju koristiti kremu sa zaštitnim faktorom od 30 do 50. Oni koji imaju tamniji tip kože također trebaju koristiti kremu za sunčanje, međutim, za njih nije potreban tako visok zaštitni faktor. Osim krema za sunčanje pacijentima se preporuča i mehanička zaštita, lagana pamučna odjeća svjetlijih boja - poručila je Krnić. I. Alilović
DOBAR ODAZIV SVIH DOBNIH SKUPINA
Akciji dm-a odazvali su se i djelatnici Copacabane. "Provodim puno vremena na suncu, svaki dan minimalno osam sati, te sam se odlučio na preventivni pregled", rekao je student Dino Janković. Ni umirovljenici, ništa ne prepuštaju slučaju. Tako se i Tibor, koji se kao ribič često izlaže suncu, obratio za stručni savjet. "Ranije sam imao problema s madežima, pa me doktorica pregladala i dala korisne savjete kako bih izbjegao komplikacije", poručio je ovaj umirovljenik.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike