Kultura
IZLOŽBA JOSIPA PINA TROSTMANNA OTVORENA U DUBROVAČKOJ PALAČI SPONZA

Jedinstveni mediteranski kolorit raslinja
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Izložba dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna "Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme" otvorena je u atriju dubrovačke palače Sponza u povodu slikareva 80. rođendana i 55 godina od diplome na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti.
Josip Pino Trostmann izjavio je tom prilikom kako je od diplome 1963. godine u Sponzi izlagao više puta, ali je ova izložba prva s kojom je u sebi sretan jer mu se čini "najdopečenija" i najbolja.
"Ne mogu biti sretniji što sam, zahvaljujući Dubrovačkim ljetnim igrama, izložio trinaest svojih radova. Ovo je prvi put u životu da predstavljam samo jedan sadržaj. Usudio sam se s osamdeset godina prići samo jednoj temi. Čini mi se dosta dobro“, rekao je Trostmann.
Posebno je naglasio umjetnikovu borbu sa slikanjem. "Slike stare i po deset godina izvadim pa dorađujem i budu još bolje. Ali, naravno, ima i tuge jer su neke toliko upropaštene da ih zapravo više nema. Treba mi dugo dok postignem spontanost, kompozicijsku cjelinu, ritam, proporciju, sklad boje i harmonije. Teško stvaram lake slike", zaključio je Trostmann.
Pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program Saša Božić iskazao je zahvalnost što su baš Igre organizirale ovu izložbu.
Povjesničar umjetnosti Andrija Seifried izjavio je kako Trostmannove slike nude jedinstven mediteranski kolorit bilja, raslinja i mora. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.
Izložba će biti otvorena do 4. kolovoza.H
Možda ste propustili...

NOVA KNJIGA DRAŽENA BRANDIĆA

Za 30-godišnje pauze pisao i nastupao

OSJEČKA PROMOCIJA “EZANA” IVANE ŠOJAT

Roman o ljudima i čovjekovu dobru i zlu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

BALET "ORAŠAR" ŠESTU SEZONU RASPRODAN

imamo energiju, jedva čekamo izaći na scenu

3

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja