Regija
KAKO POMOĆI KADA ISPADNU IZ GNIJEZDA

Mladunce ptica ne nosite kući
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Iz Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima (JU AUZPV) na području Osječko-baranjske županije navode da građani učestalo nailaze na mladunce ptica ispale iz gnijezda, posebice sova. Zabrinuti se građani obraćaju Javnoj ustanovi s upitom što napraviti, trebaju li ptića vratiti u gnijezdo ili ne, da li ga uzeti i odnijeti kući, hraniti ga i slično.
Ptići ispadaju iz gnijezda najčešće zbog još slabo razvijenih krila. Najbolje je ptića odmah podići na višu granu i skloniti se, prepustiti ga brizi roditelja koji su uvijek u blizini, budno motreći na čovjeka kao opasnost i na svoje mladunce koje će nastaviti hraniti čim se osoba skloni. Dok je čovjek tu, neće mu prići jer instinktivno žele sačuvati tajnost mjesta gdje se mladunac nalazi, a oglašavanjem će ptića upozoriti da bude miran i tih. Najvažnija je preporuka, kažu iz Agencije, ne uzimati mladunce divljih ptica i ne nositi ih kući. Ako ste ipak uzeli ptića i ponijeli ga kući, treba znati da je vrlo teško othraniti ga i da mu se mora posvetiti mnogo vremena jer se mladunci često hrane, sa po malo hrane. Ako naglo zahladi, prostor u kojem se ptić nalazi mora se dogrijavati, dovoljna je žarulja. Nužno je poštovati ptićev prirodni ciklus aktivnosti, prehrane i odmora. Dnevne ptice hrane se i aktivne su samo danju, noću spavaju i potrebni su im mir i mrak, dok se noćne ptice, poput sove, hrane i aktivne su samo noću. Mladunac dnevne ptice mora se hraniti od rane zore, cijeli dan, svakih pola sata do sat, pa sve do sumraka, kada će sam mladunac pokazati da mu je vrijeme za spavanje. Sa sumrakom otprilike počinje hranjenje mladunaca noćnih ptica i traje do ujutro, kad nastupa vrijeme njihova mirovanja i sna. Može se reći da je san svih ptica vrlo lak, jednim okom spavaju, a drugim promatraju, stoga je poželjno da u vrijeme dok ptić spava nema nikakvih aktivnosti oko njega i u prostoru gdje boravi. Neredovita i neprilagođena prehrana dovode do smetnji u probavi mladunca, često uznemiravanje, nemogućnost kretanja ptića i boravak u zatvorenom prostoru, manjak slobode i širine veliki su stresovi za mladunce, koji zato često ugibaju.
Ako imate pitanja vezanih uz ptiće koji ispadaju iz gnijezda, javite se stručnoj voditeljici JU AUZPV Ivani Buzuk, dipl.ing., na e-mail: ivana.buzuk@obz-zastita-prirode.hr.
Tihana Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike