Regija
NATJECANJE ORAČA VIRIVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Najorači Hrvoje Matijaško i Darko Matić na državno će natjecanje u Osijeku
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
GRADINA

Između Rušana i Detkovca, na području Općine Gradina, održano je 14. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije. Sudjelovalo je ukupno 15 ekipa, šest u kategoriji plugova premetnjaka i devet u kategoriji plugova ravnjaka. Natjecanje je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, a održano je u organizaciji Udruge orača Virovitičko-podravske županije, Općine Gradina, Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i uz pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije. Uz župana Igora Androvića, svečanosti otvorenja, među ostalima, nazočio je i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana Marijo Klement, načelnik Općine Gradina Marko Ajček, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ-a Dario Ripli i mnogi drugi. Pobjedu su odnijeli Hrvoje Matijaško i Darko Matić, a zanimljivo - obojica su s područja Općine Čađavica. Matijaško je slavio u kategoriji premetnjaka, a Matić je bio najbolji kod ravnjaka. Pobjednici su se plasirali na Prvenstvo Hrvatske koje će se u sklopu Farm showa održati 23. i 24. kolovoza u Osijeku. Ove godine Svjetsko prvenstvo orača održat će se u Njemačkoj, a na njemu će iz VPŽ-a nastupiti Radivoje Rekić, koji je prošle godine postao prvakom Hrvatske. Nagrade najboljima uručili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe za organizaciju i koordinaciju rada, te Željko Žibreg, predsjednik Udruge orača VPŽ-a. U konačnom poretku, dakle, slavio je Hrvoje Matijaško, drugi je bio Marino Krapac, a treći Dario Šimić te kod ravnjaka Darko Matić prvi, Željko Šebalj drugi, a David Perković treći.


- Orači su pokazali dobro znanje, ali mislim da sam bio potpuno spreman da obranim naslov trostrukog prvaka. Na državnom natjecanju bit će druga priča, jaka konkurencija dobrih orača, no dat ću sve od sebe da budem u društvu najboljih – rekao je Hrvoje Matijaško.
Darko Matić dvostruki je viceprvak, a ovo mu je prva pobjeda na županijskim natjecanjima.
– Nisam bio sto posto siguran, ali nadao sam se pobjedi. Dva puta sam bio drugi, a ovo je "treća sreća". Morat ću se ozbiljno pripremati za državno natjecanje, puno više nego što sam se pripremao za ovo županijsko, ali nadam se dobrom uspjehu – rekao je Darko Matić. Vladimir Grgurić
15

ekipa se natjecalo - šest u kategoriji plugova premetnjaka i devet u kategoriji plugova ravnjaka
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike