Svijet
BRITANSKA PREMIJERKA UPOZORILA SVOJU RAZJEDINJENU STRANKU

Riskiramo da uopće ne bude Brexita
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je upozorila svoju razjedinjenu stranku da bi moglo i "ne biti Brexita" ako sabotiraju njezin plan o dogovaranju bliskih odnosa s EU-om nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti taj savez. "Ovog vikenda moja poruka državi je jednostavna: trebamo se koncentrirati na koristi", napisala je May na Facebooku: "Ako ne, riskiramo da uopće ne bude Brexita."
Vezivanje sudbine Brexita s njezinim političkim preživljavanjem na tako eksplicitan način pokazuje koliko je nestabilna pozicija May nakon što je zavladala kriza u njezinoj vladi i nakon što je američki predsjednik Trump javno kritizirao njezinu strategiju izlaska iz EU-a.
Političke elite i poslovni čelnici i dalje su podijeljeni oko toga treba li se Brexit uopće dogoditi, samo devet mjeseci prije nego što bi Britanci trebali napustiti EU 29. ožujka 2019. May još nije postigla dogovor s EU-om oko izlaska, pa britanska vlada sve više planira takozvani Brexit "bez dogovora", koji bi mogao pogoditi financijska tržišta i uznemiriti trgovinu u Europi i svijetu. May je više puta ponovila da će se Brexit provesti i odbacila je mogućnost ponovljenog referenduma iz 2016. May je 6. srpnja, u pokušaju da stvori ravnotežu između onih koji žele blagi Brexit i onih koji smatraju da zadržavanje bliskih odnosa s Unijom potkopava samu bit napuštanja tog saveza, zatražila podršku svojih ministara. Činilo se da je pridobila svoj kabinet, no ostavku su podnijeli David Davis, ministar za Brexit, i Boris Johnson, ministar vanjskih poslova. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana