Svijet
BIT ĆE PROCESUIRANI U NJEMAČKOJ?

Popis 22 tisuće Srba uznemirio Dodika i RS
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Popis 22.000 pripadnika Vojske Republike Srpske umiješanih u zločin genocida u Srebrenici 1995., koji su Majke Srebrenice predale njemačkom glavnom inspektoru na obilježavanju godišnjice tog genocida, uznemirio je RS i njezina predsjednika Milorada Dodika. Munira Subašić iz Udruge "Majke Srebrenice" najavila je kako će zatražiti od Njemačke da svi osumnjičeni koji su u Njemačkoj budu provjereni, ali da ne budu privedeni i izručeni u BiH na procesuiranje, nego u Njemačkoj. Popis će dostaviti i drugim zemljama. Dodik je to shvatio ozbiljno i poručio svojim zemljacima neka se vrate u RS ako misle da su na popisu.
- Sada će očigledno biti hajka na te ljude. Oni se trebaju što prije vratiti kući. Na taj način pravosuđe Njemačke neće moći ništa učiniti o tom pitanju - rekao je Dodik, pojasnivši kako je popis nastao 2003. kada je Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici Vlade RS "pod pritiskom međunarodne zajednice morala pod svaku cijenu priznati zločin". Dodao je kako su se na popisu našli svi koji su bili u bilo kojoj postrojbi na tom prostoru, "uključujući vozače, kuhare, čistačice..." Srpski povjesničar Aleksandar Raković ocijenio je neprihvatljivim što je Klaus Zorn, glavni inspektor njemačke kriminalističke policije, "usporedio zločin u Srebrenici i genocid koji su Nijemci i Hrvati počinili nad raznim narodima u II. svjetskom ratu". M. Flego
I SRBI PRIPREMAJU POPIS
Srpski mediji ocjenjuju da je Klaus Zorn dolio "ulje na vatru riječima kako se ni jedan počinitelj genocida u Srebrenici koji se krije u Njemačkoj ne bi trebao osjećati sigurnim od istrage, privođenja i presude." Radojka Filipović, predsjednica Udruge poginulih, zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu, najavila je da će ta udruga njemačkom tužiteljstvu dostaviti njihov popis s imenima najmanje 1500 pripadnika 28. divizije Armije BiH i drugih postrojbi koje su iz Srebrenice napadale srpska mjesta i dostaviti ga pravosudnim institucijama Europske unije jer je, tvrde, na tom području ubijeno 3500 Srba, "a do sada nitko nije odgovarao".
Najčitanije iz rubrike