Novosti
NOVI KORAK PREMA NEPOVRATNOM RASKOLU

Bernardićeva Pirova pobjeda dugoročni gubitak za cijeli SDP
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Za stegovne mjere četvorici nezadovoljnika 56 glasova "za", četiri "protiv" i jedan "suzdržan"

Dojmovi se još nisu slegli i teško je nešto pametno reći. Mi smo imali situaciju da je jedva natpolovična većina izglasala ove odluke, ali kad imate situacije da samo pola neke organizacije glasa, pitanje je što to doista znači. Je li to pobjeda? Ili pak dugoročni gubitak za sve? Ono što me zabrinjava, a vidjelo se na toj sjednici, jest da postoje bitna razilaženja, što se pokazalo i u samom glasovanju. Točno je da je mala natpolovična većina bila na ovoj strani, ali mogla je vrlo lako biti i na onoj. No, bit svega je da je dugoročno gledano SDP u problemu. Zato sam prije desetak dana na Twiteru i napisala da trebamo ići u nove izbore jer teško da možemo ovako nastaviti. Jer vi privatno, primjerice, o Peđi Grbinu, možete misliti što god hoćete, ali on u Saboru kao malo tko brani boje SDP-a. I vi sada takvu osobu suspendirate. Ovdje čak ne problematiziram to je li ta odluka dobra ili loša, nego ona jednostavno nije put za rješenje problema u stranci.


Sve to rekla nam je članica Predsjedništva SDP-a Biljana Borzan jutro nakon što je, čini se, SDP napravio još jedan korak prema nepovratnom raskolu u stranci.

Uvjeti ostavke

Naime, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je nakon poludnevne rasprave o prvoj točki dnevnog reda sjednice Glavnog odbora o stanju u stranci predložio, a GO s 56 glasova "za", četiri "protiv" i jednim "suzdržanim" (od ukupno 103 člana) izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine za potpredsjednika SDP-a Peđu Grbina i članove Predsjedništva Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.
Oni više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li to Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i s čelnih funkcija u županijskim organizacijama. Što se tiče mogućnosti da biraju i budu birani, ovlast za njihovo oduzimanje prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo SDP-a. U slučaju da ostanu bez članskih prava, to bi de facto značilo da neće biti kandidati stranke na izborima bilo koje razine. Na kraju rasprave Bernardić je neočekivano rekao da je spreman, ako je on glavni problem SDP-a, "podnijeti ostavku na mjesto saborskog zastupnika", ali uz uvjet da ostavke podnesu i 23 zastupnika koja su među 90 potpisnika pisma u kojemu se traži Bernardićev odlazak. Navodno je Bernardić tada kazao i kako je u tom slučaju spreman i na razgovor o njegovu odlasku s čelne pozicije u stranci. Bernardić je izišao pred novinare na njihovo inzistiranje, ali ih vrlo brzo i napustio ne želeći odgovarati na pitanja. Na konstataciju novinara da članovi nisu tražili njegovu ostavku na saborsku dužnost nego na mjesto predsjednika SDP-a, Bernardić je istaknuo kako je minimum ljudskosti da oni koji traže to od njega, naprave isto, a to je da daju ostavke na saborsku dužnost. "Ako 23 zastupnika koja su tražila moj odlazak podnesu tu ostavku na saborske dužnosti, ja sam isto tako spreman otići, ako sam ja jedini problem", poručio je.
Četvorica "pobunjenika" nisu ostala na glasovanju. "Prepustili smo članovima Glavnog odbora da, ako smatraju da smo nas četvorica prekršila Statut, doista s nama rade što god ih je volja", pojasnio je Grbin. Napomenuo je da je Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika, koju ga nitko nije tražio. "Doduše, koliko je aktivan u Saboru, pitanje je koliko bi se to uopće primijetilo. Riječ je o populističkom pokušaju bacanja magle i okretanja teze", smatra Grbin, podsjetivši da su od Bernardića tražili da ode s čela stranke jer ju ne vodi dobro. "Zbog toga smo zaradili suspenziju, a što se tiče ostavki na koje nas je pozvao, mandat nas četvorice bit će na raspolaganju novom stranačkom vodstvu kada ono bude izabrano na općim izborima u SDP-u sukladno Statutu stranke. Tek tada i ne prije toga", poručio je Grbin.
Pomoć HDZ-u

S obzirom na to da SDP za sva saborska mjesta nema svoje zamjene, u slučaju da sva 23 zastupnika daju ostavku, na njihova bi mjesta došli i zastupnici HNS-a koji su sa SDP-om na izborima 2016. bili u koaliciji. Grbin je ocijenio kako je "naravno, to pomoć HDZ-u." Dodao je da odluka GO znači da njih četvorica više neće biti članovi Predsjedništva SDP-a, neće imati pravo sudjelovati u stranačkim izborima ni kao kandidati ni kao oni koji glasuju, neće moći ništa govoriti u stranci, ali to se ne reflektira na njihov položaj u Saboru jer ih tamo nije izabrao Bernardić nego građani. Zmajlović je također poručio da svoj mandat daje jedino novom vodstvu te je istaknuo kako nastavljaju borbu za bolji SDP. Dodao je kako je tražio da se Bernardić povuče jer je svima u državi jasno "da imamo ozbiljnu krizu vodstva." "Najodgovorniji je predsjednik stranke", zaključio je.

U dramatičnoj raspravi punoj međusobnih teških optužbi nezadovoljnika Bernardićevim vodstvom i pobornika šefa stranke, solidarizirajući se protiv četvorice suspendiranih kolega, Biljana Borzan, Bojan Glavašević, Željko Kolar, Vojko Obersnel, Ranko Ostojić i Nenad Stazić također su zatražili da budu suspendirani.
Igor Bošnjak/H
razilaženja
PROBLEMI STRANKE OVIME NISU RIJEŠENI
Peđa Grbin

suspendirani potpredsjednik SDP-a

U raspravi smo pokušali saznati koji nam se krimen stavlja na teret, čime smo narušili Statut ili program i zbog čega bismo trebali biti suspendirani s dužnosti. Ne samo da to nismo saznali nego ni na temelju kojih odredbi Statuta će se protiv nas voditi stegovni postupak.
Davor Bernardić

predsjednik SDP-a

Ako sam ja jedini problem SDP-a, spreman sam dati ostavku na saborsku dužnost, ali isto očekujem i od onih koji traže moju ostavku. Mislim da je to fer i pravedno i ako se to dogodi, ja ću to sigurno napraviti i zaštitit ćemo SDP, to je ono što je najvažnije.
HAJDAŠ DONČIĆ: IZABRALI SU ME GRAĐANI
Na pitanje je li već potpisao ostavku na mjesto zastupnika, Hajdaš Dončić kazao je da nije. "Bio sam vrlo jasan i rekao da ako se izabere novo vodstvo, da moj mandat to vodstvo ima. Iako je to jedan totalno populistički potez jer su mene izabrali građani 3. izborne jednice s 23 tisuće preferencijalnih glasova i ja, u nekom svom poimanju politike, odgovaram njima. A oni koji misle i dalje na taj način voditi politiku i SDP, pripadaju nekim drugim strankama", kaže Hajdaš Dončić. Upitan što to znači za županijsku organizaciju kojoj je predsjednik, rekao je da treba vidjeti. "Vjerojatno ide suspenzija na sve funkcije. Samo ću reći da Krapinsko-zagorska županija i SDP imaju najveći broj gradonačelnika i načelnika", rekao je.
Nije kriv baš za sve
Bernardić je Grbina detektirao kao inicijatora pobune te mu u raspravi poručio da "ovako dalje više ne ide". Kazao je i kako Grbin nikada nije prihvatio činjenicu da je Ranko Ostojić, kojemu je vodio kampanju, izgubio izbore te da je već godinu dana, otkako je preuzeo stranku, u misiji njegova rušenja. "Pobunjenicima" je prigovorio da nikada nisu pokazali kolegijalnost, a sve je članove pozvao da ne podržavaju anarhiju i puč. Bernardić je, kako se neslužbeno doznaje, kazao da je svjestan svoje odgovornosti, ali da nije kriv baš za sve u stranci jer je mnoge probleme naslijedio. Grbinu je kazao da zna povući poteze i da će taj potez iznenaditi mnoge, na što mu je Grbin uzvratio da je zadnji put kada je rekao da ima iznenađenje izašao sa "di su pare".
Možda ste propustili...