Novosti
ZNAČAJ DOMAĆINSTVA SASTANKOM ZEMALJA INICIJATIVE 16+1

Hrvatska je zadnje dvije godine sve vidljivija kineskom kapitalu i investicijama
Objavljeno 16. srpnja, 2018.

Domaćinstvo sastankom na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine (16+1) iduće godine Hrvatskoj otvara brojne mogućnosti, gdje uz jačanje sveukupnih odnosa s Kinom, Zagreb ima najveći interes za infrastrukturu, turizam i malo i srednje poduzetništvo, rekla je državna tajnica MVEP-a Zdravka Bušić.


Unutar formata 16+1 postoji veliki broj aktivnosti, odnosno "nema područja koje se ne pokriva", naglasila je Bušić koja je i koordinatorica za tu inicijativu. Dodala je da Hrvatska sama treba vidjeti gdje može najbolje uspjeti i naći svoju nišu. Hrvatska je prepoznala mogućnosti da se kroz platformu 16+1 ojačaju sveukupni odnosi s Kinom, naglašava Zdravka Bušić. To je izrazito važan element hrvatskog domaćinstva toga skupa.
Premijer Andrej Plenković na summitu incijative 16+1 u Sofiji objavio je da je Hrvatska dobila domaćinstvo idućeg sastanka na vrhu, zbog čega će iduće godine i kineski premijer Li Keqiang službeno posjetiti Hrvatsku. Bušić je istaknula kako za Hrvatsku u političkom, ali i svakom drugom smislu taj posjet, a dolazi i brojno gospodarsko izaslanstvo, predstavlja veliko postignuće. Ona smatra da je Hrvatska dobila domaćinstvo "jer se puno toga pozitivnog poklopilo", a Kina je kao predvodnica inicijative uočila da je u odnosima s Hrvatskom u protekle dvije godine "realizirala čitav niz vrlo uspješnih aktivnosti". Naravno, jedna od ključnih stvari bio je ugovor o izgradnji Pelješkog mosta koji su dobili Kinezi.
U Sofiji je premijer Plenković rekao i kako je sada vrijeme za iskorak u modernizaciji željezničkog prometa te da je Hrvatska u tom kontekstu spremna surađivati s Kinom na većim projektima. Tu se ponajviše radi o revitalizaciji naših luka i jačanju povezanosti Rijeke sa Zagrebom i Budimpeštom. U Luci Zadar već postoji privatno kinesko ulaganje, kao što je bio slučaj s tvrtkom Rimac Automobili te u Krapinskim Toplicama, a nedavno je i Končar potpisao joint-venture s kineskom stranom. "Sve su to pokazatelji da je zadnje dvije godine, otkad postoji naš intenzivniji rad u formatu 16+1, Hrvatska vidljivija Kinezima koji sve više dolaze sa svojim kapitalom i investicijskim inicijativama", smatra Zdravka Bušić.
Ideja o platformi za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe rođena je nakon njihova prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. godine u Budimpešti. Summit u Hrvatskoj bit će osmi po redu i trebao bi se održati u prvoj polovini godine, vjerojatno u hrvatskom glavnom gradu. "Činjenica da će se summit održati u Hrvatskoj - a aktivnosti kineskog premijera u tamošnjim se medijima detaljno pokrivaju - donijet će Hrvatskoj veću vidljivost, što je važno za turizam", kaže Bušić.
Inicijativu 16+1 uz Kinu i Hrvatsku čine Bugarska, Albanija, BiH, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. Bušić ističe da su uz pomoć platforme 16+1 neke države napravile značajne projekte. Veliki dio njih povećao je trgovinsku razmjenu s Kinom, a pritom i smanjio trgovinski deficit s tom zemljom. Kina, svjetska sila s više od 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela iskazivati snažan interes za jačanje ulaganja u srednju i istočnu Europu. Ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste osuvremenjivanja Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu uopće. Hina
SVE VIŠE KINEZA
Prošle godine zabilježen je porast dolazaka kineskih turista za više od 50 posto u odnosu na 2016., a ove godine očekuje se dolazak njih više od 200.000. HGK otvorila je ured u Šangaju, isto će učiniti i HTZ, a Hrvatska se nada i uvođenju izravnih zrakoplovnih linija.