Ekonomija
UPOZORENJE IZ BRUXELLESA

Hrvatska treba iskoristiti svoje izvore alternativnih goriva
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
"Hrvatska treba iskoristiti svoje domaće izvore alternativnih goriva poput autoplina i prirodnog plina. Kako to ne činimo, već je iz Bruxellesa došlo upozorenje da bi zbog slabije tranzicije prema niskougljičnom prometu mogla doći i prva kazna", istaknuo je potpredsjednik Zajednice za UNP HGK Josip Kelemen na stručno-edukativnom skupu „Alternativna plinovita goriva u prometu“.
- Dizelska goriva više neće moći biti u povlaštenom položaju. Hrvatska u skladu s preuzetim obvezama iz EU-a mora početi poticati alternativna goriva, posebice ona koja ima iz vlastitih izvora poput autoplina i stlačenog prirodnog plina, odnosno uskoro i ukapljenog prirodnog plina - naglasio je Kelemen, dodavši kako to neće biti moguće provesti bez pomoći države.
Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK istaknuo je: "Veće korištenje stlačenog prirodnog plina (SPP) potaknut će i planovi EU-a da do 2020. udio plina u prometu bude 10 %, a to gorivo se prihvaća kao karika između klasičnih i hibridnih vozila na struju", pojasnio je Grozdanić, dodavši da će digitalizacija sektora promijeniti dobavljače energije i njihovu strukturu i način poslovanja na tržištima energije i na prometnom tržištu automobila.
- Prirodni plin i biometan može zamijeniti tradicionalna tekuća goriva u gotovo svim vrstama prijevoza i izvancestovnim primjenama. Udio alternativnih goriva (biogoriva, autoplina i prirodnog plina) u ukupnoj potrošnji motornih goriva u Hrvatskoj iznosi približno tri posto, pa stoga postoji značajan prostor za daljnji razvoj uporabe alternativnih goriva u cjelini“, istaknuo je hrvatski predstavnik u IGU Davor Matić.
Igor Marjanović iz Centra za vozila Hrvatske govorio je o važnosti Pravilnika o uređajima, opremi i sustavima za pogon motornih vozila plinom te je predstavio rezultate digitalizacije rada tog nadzornog tijela javne vlasti s područja cestovnog prometa. Z.Rupčić
Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike