Ekonomija
UKIDA SE POMOĆ ZA DONIRANJE VOĆA

Hrvatski voćari ostali bez mjere koja ih spašava od ruskog embarga
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
Mi bismo voljeli da se ruski embargo ukine jer je tržišta kao što je naše gotovo dotukao do kraja, kaže Zorić

Sad je već izvjesno da se ukida mjera Europske komisije o povlačenju s tržišta voća i povrća koja je uvedena kao pomoć zbog poremećaja na tržištu zbog ruskog embarga. - Moramo izvijestiti voćare kako bi se na vrijeme mogli pripremiti na to da ove godine ne postoji mogućnost doniranja jabuka i mandarina jer nam EK nije odobrio ovu mjeru kao što je to bilo ovih godina – kaže Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) ističući veliko nezadovoljstvo voćara jer to je mjera koja ih je spasila da održe "glavu iznad vode".
- Ova je mjera ukinuta jer ostale EU članice nisu uopće bile zainteresirane za njezinu realizaciju, što nam je znakovito. Oni su, naime, pronašli mehanizme da poljoprivrednicima pomognu prebroditi tu krizu viška poljoprivrednih proizvoda i eventualnog pada cijena koji se stvorio zbog ruskog embarga - pojašnjava Zorić, podsjećajući kako se u trenutku otvaranja ruskog embarga govorilo o 7,5 milijardi eura viška poljoprivrednih proizvoda na europskom tržištu.
- Ova je mjera drugim članicama postala neatraktivna jer su poljoprivrednici bolje efekte postizali plasiranjem svojih proizvoda na druga tržišta. Nama je to bila sudbonosna mjera jer smo za drugu klasu jabuka dobivali 3,5 kn/kg, a na domaćem smo tržištu domaćim otkupljivačima prodavali prvu klasu jabuka za 1,5 kn!!! Drugi je aspekt bio sigurno plaćanje po ovoj mjeri jer plaća EK, a poznato je kako su nam plaćali domaći otkupljivači - poslije godinu dana ili nisu ni plaća, kaže Zorić i dodaje kako bi drugi razlog ukidanja ove europske mjere mogla biti i najava mogućeg ukidanja ruskog embarga krajem ljeta.
- Iskreno, mi bismo voljeli da se ruski embargo ukine. On nam je napravio veliko zlo ne zato što smo bili neki veliki izvoznici proizvoda u Rusiju, nego su nas ti viškovi roba od 7,5 milijardi koje su mogli plasirati na slabo razvijena lokalna tržišta kao što je naše dotukli do kraja.
Druga mjera EK koja je imala dobre efekte na sve proizvođače u Europskoj uniji u trženju svojih proizvoda je shema školskog voća, koja je kod nas imala problema u provedbi jer OPG- ovi nisu bili navedeni u prvotnom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kao mogući korisnici mjere, što je na prijedlog HVZ-a prošle godine promijenjeno.
- Kod provođenja ove dvojake mjere, koja za cilj ima poboljšanje prehrane školske djece i pomoć razvoju lokalnog tržišta, u početku smo imali velikih problema jer jednostavno škole nisu htjele surađivati s lokalnim proizvođačima. Išli su linijom manjeg otpora te nisu htjeli uzimati naše voće zbog raznih razloga. Prošla je godina donijela pomak na našem području posebnim angažiranjem župana Ivana Anušića, što je na tragu i ovih novih promjena - komentira Zorić, ističući da to što će sada prema novom modelu koji stupa na snagu od jeseni umjesto škola interes za sudjelovanje u shemi iskazivati osnivači školskih ustanova odnosno jedinice lokalne ili regionalne samouprave još uvijek nije dovoljno.
- Mjeru treba operativno postaviti tako da stvarno bude na korist lokalnih proizvođača. Mislimo da će novi pravilnik koji Ministarstvo dorađuje pomoći u tom smjeru - rekao je Stjepan Zorić.
- Ove ćemo godine raditi intenzivnu kontrolu i inzistirati na tome da sve voće mora biti domaćeg podrijetla, od lokalnih proizvođača, bez obzira na to što nekad možda nije primjerenog oblika i boja, ali je zato kvalitetno i zdravo - najavljuje Stjepan Zorić. Renata Prusina

NEDOSTAJE SKLADIŠNIH KAPACITETA
- Ponovno pozivamo osnivače škola, gradonačelnike i župane jer bez njihove podrške, koliko god na terenu imamo jako dobrih primjera, nećemo opet moći postići bit stvari - kaže Stjepan Zorić, apelirajući pri tome na razumijevanje jer nemaju svi lokalni proizvođači primjerene skladišne prostore za čuvanje i pakiranje, a osim toga njihovo domaće voće možda nije vrhunski upakirano kao što je primjerice uvozno.
Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike