Novosti
NA BERNARDIĆEV PRIJEDLOG

Sa stranačkih funkcija suspendirani Grbin, Hajdaš Dončić, Zmajlović i Babić, oduzeta im i članska prava
Objavljeno 15. srpnja, 2018.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je nakon dvanaestosatne rasprave o prvoj točki dnevnog reda sjednice Glavnog odbora o stanju u stranci predložio, a GO s 56 glasova 'za, četiri 'protiv' i jednim 'suzdržanim' izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine za potpredsjednika stranke SDP-a Peđu Grbina i članove Predsjedništva Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

U praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani prošli mjesec.

Što se tiče članskih prava koja uključuju mogućnost da biraju i budu birani, ovlast za njihovo oduzimanje prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo stranke. U slučaju da ostanu i bez članskih prava, to bi de facto značilo da ne bi bili kandidati stranke na izborima bilo koje razine.

Na kraju rasprave Bernardić je neočekivano rekao da je spreman, ako je on glavni problem SDP-a, "podnijeti ostavku na mjesto saborskog zastupnika", ali uz uvjet da ostavke podnesu i 23 zastupnika koji su među 90 nezadovoljnika potpisnika pisma u kojem traže odlazak Bernardića, nakon čega bi onda on podnio ostavku i na mjesto predsjednika stranke.

Bernardić je izašao pred novinare na njihovo inzistiranje, ali vrlo brzo i napustio ne želeći odgovarati na pitanja. "Ako sam ja jedini problem SDP-a, spreman sam dati ostavku na saborsku dužnost, ali to isto očekujem i od onih koji traže moju ostavku. Mislim da je to fer i pravedno i ako se to dogodi, ja ću to sigurno napraviti i zaštiti ćemo SDP, to je ono što je najvažnije", rekao je Bernardić.

Na konstataciju novinara da članovi nisu tražili njegovu ostavku na saborsku dužnost nego na mjesto predsjednika SDP-a, Bernardić je istaknuo kako je minimum ljudskosti da oni koji traže to od njega, naprave isto, a to je da daju ostavke na saborsku dužnost. "Ako 23 zastupnika koji su tražili moj odlazak podnesu tu ostavku na saborske dužnosti, ja sam isto tako spreman otići, ako sam ja jedini problem", poručio je.

Na pitanje nije li to demagogija i jeftini populizam, odgovorio je kako je to odgovornost prema stranci. "Da pokažemo da čuvamo i štitimo SDP, a ne svoje fotelje", poručio je.

Suspendirani: Mandate ćemo na raspolaganje dati novom vodstvu SDP-a

Četvorica "pobunjenika" nisu ostali na glasanju, a Grbin je novinarima kazao da su u raspravi pokušali saznati koji im se krimen stavlja na teret, čime su narušili stranački Statut ili program i zbog čega bi trebali suspendirani sa svih stranačkih dužnosti. "Ne samo da to nismo saznali nego nismo saznali ni na temelju kojih odredbi Statuta će se protiv nas voditi stegovni postupak", kazao je Grbin, dodavši da u toj travestiji ne žele sudjelovati. "Prepustili smo članovima Glavnog odbora da, ako smatraju da smo nas četvorica prekršili Statut, doista s nama rade što god ih je volja", pojasnio je.

Napomenuo je da je Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika, koju ga nitko nije tražio. "Doduše, koliko je aktivan u Saboru, pitanje je koliko bi se to uopće primijetilo. Riječ je o populističkom pokušaju bacanja magle i okretanja teze", smatra Grbin, podsjetivši da su od predsjednika stranke tražili da ode sa čela stranke jer stranku ne vodi dobro. "Zbog toga smo danas zaradili suspenziju, a što se tiče naših ostavki na koje nas je pozvao, mandat nas četvorice protiv kojih se vodi stegovni postupak bit će na raspolaganju novom stranačkom vodstvu kada ono bude izabrano na općim izborima u SDP-u sukladno Statutu stranke. Tek tada i ne prije toga", poručio je Grbin.

S obzirom na to da SDP za sva saborska mjesta nema svoje zamjene, u slučaju da sva 23 zastupnika daju ostavku na njihova bi mjesta došli zastupnici HNS-a koji su s SDP-om na izborima 2016. godine bili u Narodnoj koaliciji. Grbin je ocijenio kako "naravno da je to pomoć HDZ-u". "Time bi Andreju Plenkoviću omogućili da vladajuća koalicija više ne ovisi samo o jednoj nego o pet, šest ili sedam ruku", kazao je Grbin.

Ustvrdio je i kako mu nije normalno da predsjednik najjače opozicijske stranke ne bude u Saboru. "To za mene znači da oporba i formalno ne bi mogla funkcionirati. Ako nećemo sjediti u Saboru i zastupati one koji su nas izabrali, koja je naša svrha kao oporbene stranke. Onda najbolje da se ugasimo", ocijenio je.

Dodao je da odluka GO znači da njih četvorica više neće biti članovi Predsjedništva SDP-a, neće imati pravo sudjelovati u stranačkim izborima ni kao kandidati ni kao oni koji glasaju, neće moći ništa govoriti u stranci, ali to se ne reflektira na njihov položaj u Saboru jer ih tamo nije izabrao Bernardić nego građani. Ponovio je da će njih četvorica dati mandat novom vodstvu i ako su oni najveći problem SDP-a, to će se najlakše riješiti.

Na pitanje je li on već potpisao ostavku na mjesto saborskog zastupnika, Hajdaš Dončić kazao je da nije. "Bio sam vrlo jasan i rekao, da ako se izabere novo vodstvo, da moj mandat novo vodstvo ima. Iako, da budemo iskreni, to je jedan totalno populistički potez jer su mene izabrali građani treće izborne jednice s 23 tisuće preferencijalnih glasova i ja, u nekom svom poimanju politike, odgovaram njima. A oni koji misle i dalje na taj način voditi politiku i SDP, pripadaju nekim drugim političkim strankama", smatra Hajdaš Dončić.

Upitan što to znači za njegovu županijsku organizaciju kojoj je predsjednik, rekao je da treba vidjeti. "Vjerojatno ide suspenzija na sve funkcije. Samo ću reći da Krapinsko-zagorska županija i SDP imaju najveći broj gradonačelnika i načelnika", rekao je.

Zmajlović je također poručio da svoj mandat daje jedino novom vodstvu te je istaknuo kako nastavljaju borbu za bolji SDP. "To što smo suspendirani ne znači da nećemo nastaviti borbu za građane koji su nas birali. Ne treba zaboraviti da je županijska organizacija SDP-a Zagrebačke županije među tri županijske organizacije koja participira u vlasti, imamo zamjenicu župana, nekoliko gradonačelnika i načelnika. To su organizacije s najvećim povjerenjem građana u Hrvatskoj kada govorimo o SDP-u", istaknuo je, dodavši kako je ovo nelogično.

"Za županijsku razinu dobio sam gotovo 70 posto podrške članova i članica, ali GO može donijeti takvu odluku koja je suspektna i nije u skladu sa Statutom, ocijenio je, dodavši da je tražio da se Bernardić povuče jer je svima u državi jasno, kao i članovima, da imamo ozbiljnu krizu vodstva". "Najdogovorniji je predsjednik stranke", zaključio je.

U cjelodnevnoj dramatičnoj raspravi punoj međusobnih teških optužbi nezadovoljnika Bernardićevim vodstvom i pobornika šefa stranke, solidarizirajući se protiv četvorice suspendiranih kolega, Biljana Borzan, Bojan Glavašević, Željko Kolar, Vojko Obersnel, Ranko Ostojić i Nenad Stazić također su zatražili da budu suspendirani.

Bernardić kao inicijatora pobune protiv njega detektirao Grbina

Bernardić je Grbina detektirao kao inicijatora pobune protiv njega te mu u raspravi poručio da "ovako dalje više ne ide". Kazao je i da Grbin nikada nije prihvatio činjenicu da je Ranko Ostojić, kojemu je vodio kampanju, izgubio izbore te da je već godinu dana, od prvog dana kako je preuzeo stranku, u misiji njegova rušenja.

"Pobunjenicima" je prigovorio da nikada nisu pokazali kolegijalnost, a sve je članove pozvao da ne podržavaju anarhiju i puč. Bernardić je, kako se neslužbeno doznaje, kazao da je svjestan svoje odgovornosti, ali da nije kriv baš za sve u stranci jer je mnoge probleme naslijedio. Grbinu je kazao da zna povući poteze i da će taj potez iznenaditi mnoge, na što mu je Grbin uzvratio da je zadnji put kada je rekao da ima iznenađenje izašao sa "di su pare".(Hina)

Možda ste propustili...