Osijek
45- KIPARSKA KOLONIJA ERNESTINOVO

Ernestinovački park ponovo će okupirati umjetnici
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Krajem ovog mjeseca, točnije u subotu, 28. srpnja (traje do nedjelje, 5. kolovoza), održat će se 45. zaredom Kiparska kolonija Ernestinovo.
Sve je počelo 1973. kada je utemeljen Inicijativni odbor za gradnju Galerije kipara naivaca. Prva sjednica odbora održana je 22. svibnja, a na njoj su nazočni prihvatili prijedlog da na ovom plodnom kiparskom prostoru bude sagrađena Galerija kipara naivaca te da se u ljetnim mjesecima tekuće godine organizira radna kiparska kolonija.
U vrijeme održavanja izložbe članovi inicijativnog odbora Smajić, Tešankić i Tijardović iznijeli su zamisao o ˝stvaranju umjetnika u drvu hrasta u Ernestinovu˝ te o zajedničkom druženju i skupljanju radova za gradnju mjesne galerije kipara naivaca. I tako je nastala Ernestinovačka kolonija. Zanimanje kipara bilo je izuzetno, pa je na 1. Ernestinovačkoj koloniji, od 1. do 15. kolovoza 1973., sudjelovalo 12 umjetnika. Kipari su stvarali u ernestinovačkom parku.
I danas, nakon 45 godina, Kiparska kolonija prkosi vremenu. Svake godine u Parku skulptura okupe se entuzijasti umjetnici, slikari, kipari, te vrijedno dlijetom urezuju svoje tragove u slavonski hrast. Izrađene skulpture postavljaju se u samom parku te uz glavnu ulicu u Ernestinovu. I.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike