Regija
JAVNI RADOVI NA SLATINSKOM PODRUČJU

Smanjuju nezaposlenost
i čine svoj grad urednijim
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Riječ je o osobama starijim od 50 godina, koje su prijavljene u evidenciji Zavoda za zapošljavanje duže od šest mjeseci
SLATINA

Čak 54 osobe koje pripadaju skupini dugotrajno nezaposlenih osoba prijavljenih na slatinskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz Program javnih radova započele su raditi na poslovima pojačanog održavanja čistoće i košnje zelenih i javnih površina, održavanja cvjetnih nasada i drugim poslovima na revitalizaciji i održavanju javnih površina u gradu.

Odobrena kvota

Riječ je o osobama starijim od 50 godina, prijavljenim u evidenciji Zavoda duže od šest mjeseci.
Na taj način Grad Slatina u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i ove godine realizira zapošljavanje radnika u Programu javnih radova u skladu s kvotom koja je Gradu Slatini odobrena. Program javnih radova koji će se obavljati u trajanju od čak šest mjeseci započeo je u ponedjeljak, 9. srpnja, kad su okupljeni novozaposleni radnici dobili raspored svojih radnih mjesta.
U vrijeme nedostatka radnih mjesta za brojne dugotrajno nezaposlene osobe, učestalih odlazaka mladih osoba iz Republike Hrvatske u druge zemlje Europske unije u potrazi za boljim životom i dobro plaćenim poslovima koje Europska unija nudi, a istovremeno i nedostatka radne snage u brojnim gospodarskim sektorima u Hrvatskoj, provjerili smo što za jedinice lokalne samouprave na slatinskom području znače javni radovi i koliko oni ublažavaju teško gospodarsko stanje.
Najviše osoba na javnim radovima tijekom 2017. godine zaposleno je na području grada Slatine. Sredinom svibnja tadašnji gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš potpisao je tada ugovore s 45 radnika koji su bili zaposleni na razdoblje od šest mjeseci, a u radni odnos primljene su osobe koje su zadovoljavale uvjete natječaja objavljenog preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sredinom prosinca gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić potpisao je sa Zavodom za zapošljavanje ugovor o sufinanciranju zapošljavanja u Programu javnih radova za još 13 osoba. Istaknuo je da su javni radovi pridonijeli ljepšem i uređenijem izgledu grada, a dugotrajno nezaposleni građani rado ih prihvaćaju jer to je često i jedina mogućnost ostvarenja nekakvog prihoda.
Rade i u općinama

Tijekom 2017. godine u Općini Voćin bilo je 17 zaposlenih osoba na javnim radovima. Prema riječima načelnika Predraga Filića, ova mjera vrlo je značajna za Općinu Voćin zbog više razloga, a neki od njih su svakako smanjenje stope nezaposlenosti i revitalizacija javnih površina na području općine.
Općina Sopje prošle je godine na javnim radovima imala deset zaposlenih, ali s obzirom na preostala sredstva za tu namjenu, potkraj godine zaposleno je još šest osoba. Načelnik Berislav Androš ističe da je prvi put tako veliki broj mještana dobio priliku sudjelovati u javnim radovima.
Općina Čađavica je tijekom 2017. godine zaposlila ukupno 13 radnika na javnim radovima. Osam radnika bilo je zaposleno na poslovima revitalizacije javnih površina na području općine, dvije radnice na poslovima pomoći starom stanovništvu, a od 20. prosinca zaposlene su još tri osobe.
– Javni radovi od iznimnog su značenja jer zapošljavaju dugotrajno nezaposlene osobe, pa se time ublažavaju posljedice nezaposlenosti, i zato što omogućuju bolje uvjete života i rada stanovništva - kaže načelnik Mirko Rončević.
Od 20. prosinca na javnim radovima u Općini Nova Bukovica zaposlene su tri muške i jedna ženska osoba. – Omogućili smo zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih samohranih roditelja i hrvatskih branitelja te im osigurali primanja za šest mjeseci. Oni su bili zaposleni na krčenju zapuštenih i obraslih javnih površina uz mjesne domove, javne površine i kanale uz nerazvrstane ceste te na dostavljanju namirnica starijima i nemoćnim mještanima - kaže načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.
Petar Žarković
Od trave i mostova do mjesnih domova
Osim košnje trave i održavanja javnih površina, djelatnici iz Programa javnih radova radili su na unutarnjem uređenju radnih prostorija Gradske uprave i mjesnih domova, uređena je ograda na malonogometnom igralištu iznad crkve sv. Josipa, most i zaštitna ograda uz Javoricu u Ulici braće Radić i na Trgu Ruđera Boškovića, uređene su klupe u Parku 136. slatinske brigade, dva mosta u Ulici A. K. Zrinski, uređenje drvene konstrukcije mosta preko Javorice na spojnoj cesti ulica Lipa i Milke Trnine te su obojena igrala na dječjim igralištima.
Najčitanije iz rubrike