Mozaik
HDS ZAMP NA „GLAZBENOJ VEČERI U LJETNOM VRTU“

Rastu autorske naknade
Objavljeno 15. srpnja, 2018.

U vrtu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti na ekskluzivnom događanju nazvanom Glazbena večer u ljetnom vrtu, HDS ZAMP predstavio je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2017. godinu.


Prema riječima direktora Nenada Marčeca, bila je to još jedna uspješna godina za više od 110.000 domaćih i stranih autora i nositelja prava kojima ZAMP prosljeđuje zarađene autorske naknade.
- Već više od pet godina zaredom nastavlja se trend povećavanja iznosa prikupljenih autorskih honorara, kao i smanjenje troškova poslovanja, što HDS ZAMP svrstava među najuspješnija društva za kolektivno ostvarivanje prava u regiji - rekao je direktor Marčec. Brojke pokazuju da je za raspodjelu autorima osigurano 90,4 milijuna kuna autorskih naknada, što je 2,5 posto više nego prethodne, 2016. Nastavljen je pad troškova ostvarivanja prava za 0,68 posto i u 2017. godini iznosio je 22,27 posto ukupno prikupljene naknade. Putem online obrasca prijavljena su ukupno 6234 nova glazbena djela, što znači da je nastalo i prijavljeno 17 pjesama dnevno.
- To je posljedica demokratizacije pristupa glazbenom sadržaju putem interneta. Ljudi još uvijek ne razumiju da je to netko ipak stvorio, da netko od toga živi i da ipak treba honorirati onoga tko je stvorio ono u čemu uživamo - izjavio je tom prilikom jedan od naših najuspješnijih glazbenih producenata Nikša Bratoš.
- Poruka je mlađim autorima i izvođačima da ne posustaju, jer i starijim je kolegama u početku bilo teško. Ali sad su tu gdje jesu zbog uloženog truda. Želim i novim autorima da se trude i pišu dobre tekstove i dobru glazbu - poručila je Lidija Bačić.
Službi je dostavljeno 15 posto više prijava i popisa izvedenih djela u odnosu na isti opseg zaduženja u 2016. godini. Prihodi iz inozemstva također su zabilježili manji porast, a hrvatske autore najviše se emitiralo u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj, a slijede ih Velika Britanija i Švicarska.
- Godina iza nas bila je još jedna stabilna i uspješna poslovna godina u kojoj su odnosi s postojećim partnerima produbljeni i učvršćeni bez većih napetosti. Istodobno, iskoraci koji su napravljeni u poslovanju, vjerujem, pokazat će se dalekosežno korisni za svakog člana HDS-a. Vjerujem da ćemo dobre rezultate poboljšavati i u razdoblju pred nama - izjavio je direktor Marčec, ponosno ističući i društveno odgovorno poslovanje službe koja je u protekloj godini podržala čak 192 humanitarne priredbe i koncerta.
Novost u digitalnom okruženju je izravno licenciranje hrvatskog repertoara online glazbenim servisima (YouTube, Google Play i Deezer) u 40 zemalja, što je utjecalo i na povećanje prihoda od nekih servisa. U glazbenom dijelu večeri nastupila je pobjednica Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva 2018., mlada kantautorica Marta Jelisavčić, a zvijezda večeri bio je Petar Grašo. Uz presjek svoje bogate karijere Grašo je predstavio i nove uspješnice poput „Ako te pitaju“ i „Moje zlato“. "Hvala HDS ZAMP-u na pozivu, bila mi je čast večeras pjevati za vas", pozdravio je Grašo publiku na kraju svoga nastupa.
Osim brojnih autora, članova HDS-a, glazbenika i predstavnika kulturnih i državnih institucija i poslovnih partnera, na glazbenoj večeri bili su i predstavnici srodnih glazbenih udruga, Hrvatske glazbene unije i Hrvatske diskografske udruge, predstavnici diskografa, medija i medijskih kuća te kulturnih institucija. Druženje je iskorišteno i za dogovore o nekim budućim suradnjama.
Petar Žarković
AUTORSKA PRAVA SU VAŽNA
“ZAMP se posljednjih desetak godina podigao na jednu izuzetno ozbiljnu razinu i to je važno jer autorska prava su jedno od ogledala kako država funkcionira. Podržavam ZAMP i želim da svake godine autori budu sve više zaštićeni”, kaže Petar Grašo, a njegov kolega Aljoša Šerić je dodao: “Ljudima teško do svijesti dopire činjenica da glazbeni rad, autorski uradak ili neku pjesmu treba platiti, da se za korištenje nečijeg uratka treba platiti kao što se plaćaju neki drugi proizvodi ili usluge”.ge”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

2

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini

3

TAMBURAŠKI SASTAV VRANAC

Nova pjesma “Sada zovem lopove”