Kultura
PRODUKCIJE I KOPRODUKCIJE

Pet hrvatskih filmova na festivalu Locarnu
Objavljeno 15. srpnja, 2018.
Svjetsku će premijeru imati film u režiji Leona Lučeva, i to u natjecateljskom programu

Čak pet hrvatskih produkcija i koprodukcija prikazat će se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, od 1. do 11. kolovoza, jednom od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala koji već više od sedamdeset godina otkriva nove filmske talente i trendove.


Među domaćim naslovima je i kratkometražni igrani film glumca Leona Lučeva "Malo se sjećam tog dana" u Locarnu imati svjetsku premijeru, u natjecateljskom programu "Pardi di domani", dok je u natjecateljskoj sekciji "Cineasti del presente" talijansko-hrvatska koprodukcija "Lajkaj i ti mene" redatelja Leonarda Guerre Seràgnolija. Film Leona Lučeva, nastao u produkciji tvrtke Everything works i sniman na Zlarinu, događa se na proslavi rođendana najmlađe kćeri glavnog lika koji pred prijateljima i obitelji sakriva vijest koja bi svima pokvarila dan. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, montažerka Ivana Fumić, oblikovatelj zvuka Hrvoje Petek, skladateljica glazbe Anja Lechner, kostimografkinja Zorana Meić, scenografkinja Ivana Jelavić, a producentica Ivana Ivišić. Film je snimljen uz potporu HAVC-a i Grada Zagreba.
Igrani film "Lajkaj i ti mene" Leonarda Guerra Seràgnolija, nastao u talijansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski producent je Antitalent) natječe se u sekciji posvećenoj redateljima u usponu. Također je snimljen na jednom hrvatskom otoku - u Sutivanu i na području otoka Brača, a glavnu mušku ulogu igra Goran Marković. Radnja prati tri prijateljice koje slave završetak srednje škole, ploveći jedrilicom na Jadranskom moru. Sve trenutke zabave objavljuju na društvenim mrežama, nesvjesne kako će im događaji koje time uzrokuju potpuno promijeniti živote.
Izvan konkurencije 71. Filmskog festivala u Locarnu prikazat će se još tri filma nastala u koprodukciji s Hrvatskom - "Dani ludila" Damiana Nenadića, "Kao da je moj sin" Constanze Quatriglio te "Chris the Swiss" redateljice Anje Kofmel. Hrvatsko-slovenski "Dani ludila" prikazuju se u nenatjecateljskom programu "Semaine de la critique" Udruge švicarskih filmskih novinara. Film "Kao da je moj sin" talijanske redateljice Constanze Quatriglio prikazat će se u nenatjecateljskom programu u sklopu kojeg se prikazuju svjetske i međunarodne premijere etabliranih redatelja. Nastao je u talijansko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Antitalent) te uz potporu Eurimagesa, a većinom je snimljen u Iranu. Radnja filma prati afganistanskog emigranta koji kreće u potragu za svojom majkom i izgubljenom mladošću u ratom uništenom Afganistanu. Sporednu ulogu u filmu ima Tihana Lazović. Švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija "Chris The Swiss" prikazuje se u programu "Panorama Suisse", posvećenom zanimljivim i uspješnim naslovima koje su odabrale švicarske industrijske organizacije. Hrvatski koproducent je Nukleus film. Hina
LUČEV: Stvorili smo prostor zajedništva
"Drago mi je što sam imao vjere i hrabrosti ući u proces stvaranja filma i zahvalan sam sjajnoj ekipi koja je bila dio toga i svima koji su nas podržali. Posebno mi je drago zbog otoka Zlarina, gdje smo snimali, i svih divnih ljudi koji su prvi puta glumili i radili na filmu", izjavio je Leon Lučev, redatelj filma "Malo se sjećam tog dana", prenosi Hrvatski audiovizualni centar. "Stvorili smo prostor zajedništva, ljepote stvaranja i materijaliziranja snova i sretan sam što ovaj film započinje svoje putovanje upravo na Locarno Festivalu".
Locarno je jedan od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala koji već više od sedamdeset godina otkriva nove filmske talente i trendove
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike