Svijet
OPTUŽBA BRITANSKOG PARLAMENTA

Rusija naoružava srpske militante
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Odbor za vanjske poslove britanskog Parlamenta zatražio je da Velika Britanija, Europska unija i Sjevernoatlantski savez čvrsto ostanu uz države zapadnog Balkana i osiguraju uključenje svih šest zemalja u euroatlantske integracije te posebno upozoravaju na negativnu ulogu Rusije u regiji, doznaje sarajevski Dnevni avaz.
Britanski parlamentarci upozoravaju kako je "Rusija spremna učiniti sve kako bi povećala nestabilnost na zapadnom Balkanu" te da su iz medijskih izvješća doznali "o aktivnostima Rusije na naoružavanju militanata u Bosni i Hercegovini", a može se očekivati kako će "Moskva nastojati ometati ili blokirati aktivnosti na ratifikaciji dogovora Makedonije i Grčke o rješenju problema imena." Parlamentarni odbor zaključuje kako Rusija podupire srpske militantne paravojne skupine i "snažan je saveznik" Miloradu Dodiku, čelniku Republike Srpske.
"Veliki broj svjedoka upozorio je i na potporu Rusije Miloradu Dodiku, koji je bio angažiran balansirajući na rubu rata i mira, prijeteći da će pokrenuti referendum o odcjepljenju iz Bosne i Hercegovine. U usmenim dokazima, sir Alan Duncan, državni ministar vanjskih poslova zadužen za Europu i obje Amerike, govorio je o rizicima vanjskog miješanja u BiH. Fiona McIlwham, direktorica Odsjeka za zapadni Balkan u tom ministarstvu, rekla nam je da su oni veoma zabrinuti za situaciju u Bosni, gdje postoje povećane tenzije među tri glavne etničke skupine. Pitali smo je otežava li Rusija ovu situaciju potporom koju daje skupinama bosanskih Srba, a ona je odgovorila kako je Vlada naručila izvješće o tom problemu diljem zemlje, ali postoji zabrinutost zbog izvješća o kupovanju automatskog oružja u Republici Srpskoj", navodi se u izvješću nakon provedene parlamentarne istrage u kojemu je iznesen stav kako EU i NATO moraju bez odgode razgovarati s predstavnicima BiH, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije o svim problemima. Njihovo je mišljenje kako će, zbog starih i zamršenih problema na Balkanu, njihov put prema eurointegracijama biti "dug i spor" i "nema jamstva za uspjeh". M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike