Novosti
POZITIVNI TRENDOVI

SDF Žetelice: Veće plaće i stalni posao za 50 ljudi
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Želimo zadržati kvalitetne sezonske radnike, a samim tim pridonijeti i smanjenju odljeva radnika s ovog područja, kaže Kobaš

Vodeći proizvođač kombajna u Hrvatskoj, županjski Same Deutz Fahr Žetelice, u ovoj će godini zaposliti 50 radnika na neodređeno vrijeme. Kako bi zadržali potreban kadar i kontinuitet u proizvodnji te uspjeli ostvariti zacrtani poslovni plan i narudžbe kupaca, vlasnici tvornice odlučili su sezoncima dati stalni posao i povećati im plaće za 15 do 20 posto.


Hrvatska je prije pet godina postala članica EU-a i brojni su građani otišli raditi u zemlje u kojima je mnogo bolja plaća. Poslodavcima je danas sve teže zadržati postojeće i pronaći nove radnike. Primjer županjskog proizvođača kombajna koji pripada u izvrsni dio hrvatskog gospodarstva pokazuje da poslodavci ipak počinju shvaćati kako moraju činiti određene ustupke i da kvalitetne radnike moraju više platiti kako bi bili konkurentniji europskim poslodavcima. I županjski gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević ističe da u Županji radi nekoliko velikih gospodarskih subjekata, razvijena je industrija, ali plaće radnika su male, osjetno ispod državnog prosjeka i konstantno upozorava na nužnost podizanja cijene rada kako bi se zadržalo ljude, a samim tim i opstojnost proizvodnje.
Nakon otvaranja granica i tržišta rada Same Deutz Fahr Žetelice suočene su s problemom pronalaženja kvalificirane radne snage. Gotovog kadra teško je pronaći na tržištu rada, posebice zavarivača, lakirera i CNC operatera. Stoga su na određeno vrijeme zapošljavali i radnike s određenim iskustvom koji imaju bar minimalno znanja na tom području. Uz probni rad od mjesec ili dva obučavali su se pod nadzorom kvalificirane osobe koja vodi taj posao, a nakon obuke su i certificirani. Dugogodišnji sezonci već su bili izgubili svaku nadu će dobiti stalan posao, što je do prije nekog vremena bilo ravno dobitku na lotu, a sada su konačno dobili ugovore za stalno, što im jamči određenu sigurnost i otvara druge mogućnosti koje do sada nisu imali. Mnogi su upravo zbog toga i stalne neizvjesnosti iz mjeseca u mjesec hoće li im ugovori biti produženi egzistenciju osigurali izvan Hrvatske. Svjesni činjenice da su kvalitetni i obučeni ljudi temelj uspješnog poslovanja i daljnjeg razvoja, u Same Deutz Fahru odlučili su poduzeti konkretne mjere.
- Već smo u protekle dvije godine zapošljavali dio radnika na neodređeno vrijeme, ali ove smo godine odlučili za stalno zaposliti oko 50 novih radnika. U razdoblju od siječnja do kraja lipnja već smo zaposlili 25 radnika, a preostalih 25 ugovore o radu na neodređeno vrijeme dobit će početkom rujna. I odlučili smo povećati im plaće za 15 do 20 posto. Želimo svoje kvalitetne sezonske radnike zadržati u našoj tvrtki, a samim tim pridonijeti i smanjenju odljeva radnika s ovog područja - kaže generalni direktor Damir Kobaš.
Same Deutz Fahr Žetelice ukupno zapošljavaju oko 400 radnika, više od 95 posto ukupne proizvodnje izvoze i jedan su od vodećih hrvatskih izvoznika.


Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...