Novosti
ODLUKA POVJERENSTVA

Martina Dalić je zbog odluka o Upravi Ine bila u sukobu interesa
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u petak da je bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić bila u sukobu interesa kada je kao članica Vladina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, a potom i kao članica Vlade, sudjelovala u donošenju odluka kojima se Skupštini Ine predlažu članovi Nadzornog odbora, s obzirom na to da je njezin suprug Niko Dalić član Uprave Ine, a NO je nadležan odlučivati o statusu i materijalnim pravima članova Uprave društva. No, Martina Dalić neće morati platiti nikakvu kaznu jer prema zakonu za takvu situaciju nije predviđeno izricanje moguće financijske sankcije.
Povjerenstvo je zaključilo kako Dalić nije bila u sukobu interesa tijekom niza sastanaka kojima je prisustvovala vezano za pregovore s MOL-om oko otkupa Ininih dionica.
Povjerenstvo je u slučaju bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, zastupnice u Hrvatskom saboru do 28. prosinca 2015., donijelo odluku da je počinila povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa i da nije smjela potpisati ugovor o prijevozu učenika osnovnih škola i aneks ugovora između Sisačko-moslavačke županije i Čazmatransa, pri čemu se kao podizvoditelj navodi obrt Unatrans u suvlasništvu njezina nećaka. "Iz podataka koje smo prikupili proizlazi da su Sisačko-moslavačka županija i Čazmatrans u razdoblju prije provođenja predmetnog javnog natječaja sklopili ugovor o prijevozu učenika osnovnih škola i tada još nećak dužnosnice nije bio ortak, a nakon toga su sklopili još dva ugovora i aneks ugovora. Oba ugovora, odnosno aneks ugovora, potpisala je Merzel. U tim ugovorima sklapa se ugovor o prijevozu učenika s društvom Čazmatrans, no u samom ugovoru i aneksu piše da je podizvođač Unatrans, koji je u vlasništvu ortaka - njezina nećaka", kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.
Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju saborskih zastupnika nacionalnih manjina - Furija Radina, Veljka Kajtazija i Ermine Lekaj Prljaskaj, koji su kao članovi Savjeta za nacionalne manjine dodijelili sredstva udrugama nacionalnih manjina gdje obnašaju funkcije ili su članovi. "U situaciji kada dužnosnici imaju poveznice s nekom pravnom osobom za koju se donosi odluka, bilo bi uputno da se izuzimaju od raspravljanja i donošenja odluka, pa se propuštanje takvog postupanja nalazi u situaciji gdje će Povjerenstvo preispitivati je li donošenje odluka u skladu s odgovornim, vjerodostojnim i objektivnim odlučivanjem", rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek.
Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju bivše ministrice socijalne politike i mladih do 19. listopada 2016. Bernardice Juretić vezano za potpisivanje ugovora za pružanje socijalnih usluga s udrugom Dom za ovisnike "Zajednica Susret", u kojoj je obavljala funkciju predsjednice do stupanja na dužnost ministrice, te potpisivanja aneksa ugovora kojim je došlo do povećanja iznosa cijena smještaja za korisnike. H
O TOLUŠIĆU I LUCIĆU
Povjerenstvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka u slučaju ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i zastupnika Franje Lucića, vezano za prijavu da je Tolušić kao predsjednik Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pogodovao Luciću, dodijelivši tvrtki njegova sina poticaje, iako prema kriterijima nije smio. U pogledu navoda da se Tofrado trgovina d.o.o. u vlasništvu Tomislava Lucića do 2017. nije bavila poljoprivredom, Povjerenstvo je zaključilo da ta okolnost nije bila odlučna za bodovanje.
Možda ste propustili...

NA POLICIJSKOJ AKADEMIJI

Vježba Veleposlanstva SAD-a i MUP-a

BIBLIJSKA PORUKA

Domovina na nebesima