Novosti
SABOR ODLUČIO VEĆINOM GLASOVA

Vujčiću novi šestogodišnji mandat na čelu Hrvatske narodne banke
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

Hrvatska narodna banka dobila je u petak novo vodstvo nakon što je Hrvatski sabor ponovno na šest godina za guvernera imenovao Borisa Vujčića, za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar.


Za Vujčićevo imenovanje glasovala je većina saborskih zastupnika, njih 78, 19 ih je bilo suzdržano, a šest protiv. Većina zastupnika, njih 78, dignulo je ruku i za imenovanje Švaljek te viceguvernere Tešiju, Šubića i Drvar. Protiv je glasovalo 38 zastupnika. Klubovi zastupnika Mosta i Živog zida bili su izričito protiv davanja još jednog mandata Vujčiću. "Nagrađujete njegov nerad i nemar, nagrađujete čovjeka koji je državu doveo na rub propasti, omogućio da Agrokor koristi deset milijardi kuna bez pokrića", poručio je Miro Bulj (Most) pozivajući prije glasovanja vladajuće da povuku odluku o Vujčićevu imenovanju. "Guverneri Željko Rohatinski i Boris Vujčić izabrani su iz istog špila karata, HNB je odgovoran za sve malverzacije koje su radile banke, poput slučaja sa ‘švicarcima‘, rekao je Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ), apostrofirajući podatak da je središnja banka prošle godine ostvarila gubitak od 2, 5 milijardi kuna. Guverneri su gledali sve što se događalo, držali su ljestve bankama, izjavio je Sinčić poručivši kako sve to upućuje da treba "rastjerati ekipu iz Savjeta HNB-a".
Dr. sc. Boris Vujčić izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Dužnost guvernera HNB-a preuzeo je 8. srpnja 2012. godine, s tim da je prethodno od 2000. godine dva šestogodišnja mandata bio na dužnosti zamjenika guvernera. Od 2005. bio je i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Ekonomist Velimir Šonje na svom blogu Ekonomski lab kazao je kako je Vujčićev dosadašnji mandat obilježen s četiri stvari. Na prvom je mjestu po Šonji važna uloga koju su HNB-ovih ljudi imali u procesu pristupanja EU, zatim je tu "slučaj švicarac", pa činjenica da je HNB limitirao izlaganje banaka prema Agrokoru, "postavši tako jedina državna institucija koja je ublažila učinke krize koncerna". Na posljetku Šonje drži da je Vujčićev prvi mandat obilježila i Euro strategija - zajednički projekt HNB-a i Vlade, koji je tehnički iznijela HNB kao stručno najkompletnija državna institucija.
Prvi guverner, tada još Narodne banke Hrvatske, bio je Ante Čičin Šain (od kolovoza 1990. do svibnja 1992. godine). Drugi guverner bio je Pero Jurković (od lipnja 1992. do veljače 1996.). Njega je zamijenio Marko Škreb (od ožujka 1996. do srpnja 2000. godine). Od srpnja 2000. do srpnja 2012. godine HNB je vodio Željko Rohatinski, kojemu je prvom uspjelo biti na čelu središnje banke puna dva mandata te je već po toj činjenici vjerojatno najznačajniji hrvatski guverner do sada. I.Mikulić
Izmjena zakona o najmu stanova
Sabor je u petak izmjenio Zakon o najmu stanova, koji bi trebao riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine. Sastavni dio zakona postali su amandmani koje je predložio SDSS, a po kojima će, ako lokalna jedinica nema mogućnosti, obveze prema zaštićenom najmoprimcu preuzeti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kao i da, kod smještaja u dom za starije, najmoprimac treba za to iskazati volju. Izmjene je podržala većina zastupnika, od 81 nazočnog zastupnika, ‘za‘ ih je bilo 72, protiv osam, jedan suzdržan. U sabornici nije bilo zastupnika oporbenih SDP-a, Mosta, Živog zida. Sabor je također izglasao i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, kojima se definiraju svrha, ciljevi i struktura te način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja, te se omogućuje povećanje plaća za 30 posto učiteljima koji sudjeluju u projektima EU-a koji se provode u školama.
Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati