Osijek
BAROKNI SU ZDENCI NAKON POSLJEDNJE RESTAURACIJE TEK POVREMENO BILI U FUNKCIJI

U zdencima na Trgu Svetog Trojstva ponovno potekla voda
Objavljeno 14. srpnja, 2018.

Dolaskom toplijih dana u osječkoj Tvrđi osvanulo je pravo osvježenje. Iz baroknih zdenaca na Trgu Sv. Trojstva ponovno je potekla voda. Prizor koji je zasigurno razveselio građane Osijeka, jer osim što je oku ugodan te nudi osvježenje, nemaju ga prilike često vidjeti, zbog toga što su zdenci, čak i nakon temeljite restauracije prije desetak godina, rijetko u funkciji.


Razlog je, kako ističu u Unikomu, činjenica da su zdenci propuštali vodu te ih je bilo potrebno nadopunjavati. Sada su djelatnici Zelenila, u suradnji s konzervatorima, na tragu rješenja ovog problema.
- Problem je u kamenu od kojeg su izgrađeni zdenci, porozan je i pušta vodu, što je u ono doba bila normalna stvar, međutim, sada nastojimo pronaći trajno rješenje, ovaj put odlučili smo se za smole i impregnaciju kamena, sve u dogovoru s konzervatorima, ne bi li zaustavili vodu i zdence sačuvali u originalnom stanju – rekao je Stjepan Gisler, voditelj Zelenila.
Najnovija metoda za sada daje dobre rezultate i čini se kako bi zdenci, kao dva vrlo dojmljiva detalja, mogli napokon zablistati na duži vrijeme, što bi svakako oplemenilo vizuru Trga Sv. Trojstva te postalo još jedna atraktivna točka prilikom turističkih obilazaka barokne Tvrđe.
- Zdenci su u funkciji već nekoliko dana, nadamo se da smo pronašli konačno rješenje, vidjet ćemo u sljedećih mjesec dana kakvim će se pokazati, ali za sada su rezultati ohrabrujući – rekao je Hrvoje Vidaković koji je zadužen za održavanje gradskih fontana.
Iako se prilikom posljednje restauracije spominjalo da bi voda iz zdenaca ili česmi bila dobra i za piće, to ipak nije slučaj.
- Voda u svim fontanama, pa tako i ovoj, tretirana je kiselinom i algicidima zbog bistroće i higijenskih razloga te nikako nije dobra za piće – dodaje Gisler. I. Alilović
Simetrično postavljeni na istočnoj i zapadnoj strani Trga Sv. Trojstva, zdenci datiraju iz sredine 18. stoljeća. Prvotno su služili za napajanje konja, u njih je voda preko vodotornja i vodovodnog sustava stizala iz rijeke Drave, a bili su u funkciji do kraja 19. stoljeća, nakon čega su nekoliko puta obnavljani. Posljednja cjelovita restauracija, ali i rekonstrukcija, vrijedna oko milijun kuna, završena je 2007. godine, međutim, zdenci ni nakon toga nisu kontinuirano funkcionirali, jer bi voda svaki put pronašla put kroz porozni kamen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike