Osijek
DJEČJA KREATIVNA KUĆICA

Promicanje vrijednosti preko mačevanja
Objavljeno 13. srpnja, 2018.

Udruga Dokkica i Mačevalački klub Dmitar Zvonimir iz Osijeka organizirali su u povodu Svjetskog dana olimpizma mačevalački trening za sve osnovnoškolce. Ispred prostora udruge dvadesetak je djece uživalo u sunčanom danu i sportskim aktivnostima.


- Ideja za ovakvu aktivnost došla je posjetom ambasadorice na Olimpijskim igrama za mlade Marije Lozančić, koja je inače i trenerica mačevanja. Ona ove godine predstavlja Hrvatsku na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Airesu, u Argentini, a u povodu Dana olimpizma htjela je održati radionicu mačevanja. Nama se to učinilo vrlo zanimljivim jer Dječja osječka kućica i potiče sport kao aktivnost u kojoj se može kvalitetno provoditi slobodno vrijeme - rekla je Mirna Šmit iz udruge Dokkica.
Dodala je još i kako su u trosatnom treningu djeca naučila osnovne pokrete mačevanja, pravila borbe i koristila se opremom potrebnom za taj sport. Trenerica Marija kroz radionicu je provukla i sve one vrijednosti koje inače odlikuju manifestaciju kao što su Olimpijske igre mladih. Djecu je učila o toleranciji, međusobnom podržavanju i sportskom duhu, a za mačevanje kaže da je to sport u kojemu se razvijaju i duh i tijelo te da je puno više od same tjelovježbe. U sportu se, navodi, uči i o drugim kulturama, cijenjenju drugih i drukčijih, a takve se vrijednosti promoviraju i Danom olimpizma.
- U klub su nam dolazila ona djeca koja se nikada nisu bavila mačevanjem ili sportom općenito, niti su imala ikakve predispozicije te su bila odbijana u drugim sportovima, najviše onim ekipnim. Došli su k nama čisto zbog tjelovježbe, a onda su se zaljubili u ovaj sport i napredovali do te mjere da su upravo ta djeca koja su bila odbijana u drugim sportovima sada osvajači naših medalja - rekla je Marija.
Ines Stjepanović
Nema nas puno, ali osvajamo mnogo medalja
- Klub je osnovan 2011. godine, a dvije godine nije radio. Godine 2013. izlazimo na prvi turnir i otada smo osvojili pedesetak medalja. Poslali smo i prvu natjecateljicu na svjetsko prvenstvo, imamo kadetkinju koja je na drugom mjestu na hrvatskoj listi, otišli smo na nekoliko europskih prvenstava, a imamo i prvakinju i viceprvakinju u mačevanju do deset godina. Nema nas puno jer smo dvoranski sport, pa klub broji četrdesetak registriranih mačevalaca u Hrvatskom mačevalačkom savezu u rasponu od 10 do 20 godina - rekao je Branko Lozančić, predsjednik Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir iz Osijeka.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike