Regija
SKANDAL NA NATJECANJU ORAČA

Šest je natjecatelja zbog
protesta otišlo s dodjele diploma
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Najbolji orači u Vukovarsko-srijemskoj županiji su Ivan Jovanovac iz Bošnjaka i Ivan Nikolozo iz Županje

Na 16. natjecanju orača Vukovarsko-srijemske županije što je u četvrtak održano u Račinovcima, u županjskoj Posavini, natjecalo se rekordnih 19 orača u, tradicionalno, dvije kategorije – stari plugovi ravnjaci i moderniji plugovi premetnjaci. U oranju tradicionalnim plugovima pobijedio je Ivan Jovanovac iz Bošnjaka, a sa suvremenim plugom premetnjakom najbolju je brazdu izorao Ivan Nikolozo iz Županje. Obojica će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnom natjecanju, što se krajem kolovoza održava u Osijeku.


No dogodio se i nesvakidašnji izgred koji je donekle zasjenio oračko natjecanje kada su na proglašenju pobjednika i dodjeli priznanja šestorica natjecatelja iz prosvjeda napustila svečanost dodjele. Prvo je Božo Dragičević iz Retkovaca, nezadovoljan kako su ga suci ocijenili, demonstrativno poderao zahvalnicu, bacio je na pod i napustio proglašenje, a potom su u znak potpore kolegi za njim otišla još petorica natjecatelja.

Nepoticajne nagrade

- Božo je bio jako nezadovoljan i, dok su proglašavali pobjednike, rekao je da će svoju zahvalnicu poderati i otići, ali mi u prvi mah nismo vjerovali da će to učiniti. No kada smo vidjeli da je napravio što je najavio, i mi smo pošli za njim. Osim mene, otišla su i četvorica orača iz Retkovaca. Nezadovoljni smo organizacijom i sucima jer nam je sumnjivo da su sve nagrade otišle u Bošnjake i Županju. Uvjeren sam da je Božo dobro orao, sigurno bolje od mene i ja nisam oštećen, ali vidim da tu nešto ne štima. Razočaran sam i mislim da mi je ovo možda i zadnje natjecanje – kaže Antun Golubović, poljoprivrednik iz Đurića, koji na natjecanjima orača sudjeluje od 2007., ali je posljednje tri godine pauzirao i ove se godine ponovno prijavio. Golubović obrađuje 26 hektara zemlje i tovi 180 svinja pasmina od crne slavonske do duroka. Zamjera organizatorima, Udruzi natjecatelja u oranju i Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi što su nagrade više nego skromne i nisu nimalo poticajne za natjecatelje.
Prva nagrada, osim odlaska na državno natjecanje orača, pobjedniku donosi 1500 kuna, drugoplasiranom 1000 i trećeplasiranom 500 kuna u obliku vaučera koji se može potrošiti u određenoj trgovačkoj kući, a primjerice 2004. nagrada je bila dvobrazni plug.
Završio s natjecanjem

- Kada sam 2010. bio županijski pobjednik, za nagradu sam dobio 2000 kuna i kupio miniwash za pranje traktora i strojeva i to je bila dobra, praktična nagrada, ali sadašnje su jako skromne - ogorčen je Golubović.
Božo Dragičević još ne može doći k sebi i kaže kako se više nikada neće natjecati.
- Povrijedilo me kada sam vidio da sam ocijenjen za 6. ili 7. mjesto, iako su svi govorili da sam trebao osvojiti 2. ili 3. Kada sam vidio da je pobijedio orač iz Bošnjaka, pukao mi je film, poderao sam zahvalnicu i izašao. Brazda toga iz Bošnjaka bila je "muljava", ne onakva kakva treba biti, ali jednostavno, morao je pobijediti netko iz Bošnjaka. Do sada sam se natjecao četiri puta i uvijek sam bio blizu prve trojice - kaže Dragičević, koji obrađuje 50 hektara i tovi 60-ak svinja.
Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, kaže kako nije vidio da je šest nezadovoljnih orača izašlo, već samo jednog, ali ne isključuje da se to dogodilo nakon što je otišao s ovog skupa.
- Nije točno da se pogoduje oračima iz Bošnjaka i Županje jer među nagrađenima je, primjerice, i orač iz Drenovaca, koji je do sada pet puta bio prvi – kaže Andrija Matić.
Miroslav Flego
Sklizović i Miličić osječko-baranjski najorači
Mihael Sklizović iz Rakitovice peti je put najorač Osječko-baranjske županije u kategoriji plugova ravnjaka, a Zrinko Miličić iz Radikovaca obranio je lanjski naslov najorača plugom premetnjakom. Osječko-baranjska županija, Udruga natjecatelja u oranju OBŽ-a, Općina Petrijevci i Hrvatska poljoprivredno-savjetodavna šumarska služba organizatori su 15. županijskog natjecanja orača, održanog uz cestu Osijek - Petrijevci, a nastupilo je 12 natjecatelja. Natjecanje je otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede T.E.C.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana