Regija
VRIJEME NIJE USPORILO RADOVE

Vodotoranj će do idućeg ljeta biti potpuno obnovljen
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
VUKOVAR

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisao je krajem 2016. godine ugovor s tvrtkom CorteCros iz Zagreba, koja je generalni zastupnik matične kompanije Cortec Corporation LTD iz Minnesote za Hrvatsku i jugoistočnu Europu, čiji je vlasnik i direktor Boris Mikšić.


Ugovor je bio vezan uz donaciju potrebne količine proizvoda za sprječavanje korozije armiranobetonske konstrukcije za izvođenje radova na rekonstrukciji vukovarskog Vodotornja, prema glavnom projektu Memorijalno spomen-obilježje Domovinskog rata "Vodotoranj Vukovar". Vrijednost donacije je oko 280 tisuća kuna. Materijal za sprječavanje korozije donira se u fazama, ovisno o vrsti radova koji se trenutno rade. Postoje četiri različite vrste materijala, a iz gradske uprave navode kako je do sada dostavljeno oko 50 posto materijala i ugrađeno oko 30 posto. Riječ je o tekućinama koje se dodaju u betone i reparaturne mostove te kojima se premazuje armatura i na kraju i cijeli Vodotoranj kako bi se spriječilo korodiranje.
Treba istaknuti kako je proizvod koji je doniran Vukovaru bio primijenjen za sanaciju Pentagona poslije terorističkih napada 11. rujna 2001. godine i taj je projekt osvojio prvu nagradu za rehabilitaciju infrastrukture u SAD-u od Međunarodnog strukovnog društva za sanaciju betonskih struktura. Tehnologija se primjenjuje u cijelom svijetu za gradnju i sanaciju najpoznatijih svjetskih građevina kao što su Empire State Building u New Yorku i Burj Khalifa u Dubaiju.
Ovoga se tjedna Penava sastao s predstavnicima tvrtke CorteCros, a potom su zajednički obišli Vodotoranj kako bi se uvjerili u napredak radova. Posao rekonstrukcije povjeren je tvrtki Planum građenje d.o.o., koja je nakon potpisivanja ugovora u travnju ove godine počela drugu fazu radova.
- Sve se odvija zadovoljavajućom dinamikom i prema planu. U okviru druge faze radova izvođači su angažirani na izgradnji popratnih sadržaja, uređenja okoliša, ugostiteljskog objekta, dječjeg igrališta te parkirališta. Loši vremenski uvjeti nisu utjecali na izvođenje radova te očekujemo kako će najkasnije do početka ljeta iduće godine objekt Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva, otvoriti vrata posjetiteljima - rekao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček te dodao kako je financijska konstrukcija zatvorena, odnosno osigurana su sva sredstva za obnovu Vodotornja.
Prve dvije faze obnove trebale bi biti dovršene do kraja ove godine, a paralelno se radi i na pripremi treće faze, koja će obuhvatiti opremanje objekta. Dragana Korpoš
Simbol hrvatskog zajedništva
Projekt obnove Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva, obilježio je protekle dvije godine u gradu na Dunavu, a u obnovu je uključen veliki broj ljudi preko donacija. U akciju se uključilo oko šest tisuća fizičkih i pravnih osoba plus oko 300 tisuća poziva telefonom, čime je prikupljeno oko 18,5 milijuna kuna, a toliko je za obnovu objekta dala i Vlada RH.

Tek nakon uklanjanja 120 tona teškog vodospremnika vidjelo se koliko su razorna oštećenja na Vodotornju na koji je tijekom Domovinskog rata palo više od 600 projektila. Prema zamisli glavnog arhitekta Gorana Rake iz Radionice arhitekture, 55-metarski Vodotoranj pretvorit će se u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Do njegova vrha stizat će se panoramskim dizalom, dok će se na mjestu bivšeg vodospremnika nalaziti memorijalna soba. Netaknutima će ostati vanjska, ratna oštećenja na Vodotornju, na čijem će se vrhu nalaziti vidikovac, zaštićen staklenom ogradom iz sigurnosnih razloga. U podnožju će trajno biti upisana imena svih donatora, kao uspomena i potvrda zajedništva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike