Regija
I SLAVONCI U EKIPI NAJBOLJIH

Mladi hrvatski prirodoslovci iz Gruzije su donijeli broncu
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
SLATINA

Neumorna Slatinčanka Elena Lukačević, sada učenica V. gimnazije u Zagrebu, ove je godine treći put predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca IYNT (International Young Naturalist Tournament), ovaj put u gruzijskom Tbilisiju.


Odlikašica Elena, bivša najbolja učenica slatinske OŠ Eugena Kumičića, na 2. državnom turniru mladih prirodoslovaca u Zagrebu, pod mentorstvom učiteljice Sanele Jukić, izborila je mjesto u državnoj ekipi koja je predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca 2016. u Shirazu, milijunskom glavnom gradu pokrajine Fars, na jugozapadu Irana. Na tom prestižnom natjecanju hrvatska ekipa odlično je predstavljala svoju zemlju i osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju. Prošle godine Elena je ponovno sudjelovala na Hrvatskom turniru mladih prirodoslovaca i plasirala se u šesteročlanu državnu ekipu koja je predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u kineskom gradu Nanjingu. Hrvatska je ekipa tada osvojila treće mjesto i brončanu medalju.
Ove godine Elena je treći put izborila mogućnost da predstavlja Hrvatsku na tom prestižnom, 6. međunarodnom natjecanju, koje je održano u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Osim nje iz V. gimnazije u Zagrebu, predstavnici naše zemlje bili su Ana Ćenan iz OŠ "August Cesarec" u Ivankovu, Luka Mikšić iz Gimnazije Karlovac, Grgur Premec iz XV. gimnazije u Zagrebu, Marko Šarić iz Gimnazije Požega i Andrej Todić iz Gimnazije Pula. Naši mladi prirodoslovci i ovaj su put bili uspješni te osvojili treće mjesto.
Kada smo poslije lanjskog uspjeha razgovarali s Elenom, rekla je da nakon srebra iz Irana i bronce iz Kine očekuje zlato iz Gruzije. Nije se ostvarila njezina želja, ali ostaje veliko zadovoljstvo što se hrvatski prirodoslovci konstantno plasiraju među vodeće u svijetu. Naime, hrvatska reprezentacija na prvom nastupu u Srbiji 2015. godine osvojila je prvo mjesto i zlatno odličje, 2016. u Iranu drugo mjesto i srebro, lani joj je u Kini pripalo brončano odličje, a taj uspjeh ponovila je i ove godine u Tbilisiju. Elena je zahvalna svojoj mentorici Marijani Žgela Putniković, Istraživačkom centru mladih kao organizatoru, voditeljima i svojim roditeljima koji su učinili sve da nastup na natjecanju, putovanje i boravak u Gruziji budu što uspješniji i ugodniji. Budući da na međunarodnom prirodoslovnom natjecanju mogu sudjelovati učenici od 12 do 16 godina, Elena zbog uzrasta više neće moći sudjelovati na njemu.
Inače, Elena Lukačevič i Luka Bulić Bračulj iz Solina kao učenik splitske OŠ Meje, a kasnije Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Splitu, jedini su čak tri puta predstavljali Hrvatsku na dosadašnjim IYNT natjecanjima. P. Žarković
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike