Regija
I SLAVONCI U EKIPI NAJBOLJIH

Mladi hrvatski prirodoslovci iz Gruzije su donijeli broncu
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
SLATINA

Neumorna Slatinčanka Elena Lukačević, sada učenica V. gimnazije u Zagrebu, ove je godine treći put predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca IYNT (International Young Naturalist Tournament), ovaj put u gruzijskom Tbilisiju.


Odlikašica Elena, bivša najbolja učenica slatinske OŠ Eugena Kumičića, na 2. državnom turniru mladih prirodoslovaca u Zagrebu, pod mentorstvom učiteljice Sanele Jukić, izborila je mjesto u državnoj ekipi koja je predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca 2016. u Shirazu, milijunskom glavnom gradu pokrajine Fars, na jugozapadu Irana. Na tom prestižnom natjecanju hrvatska ekipa odlično je predstavljala svoju zemlju i osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju. Prošle godine Elena je ponovno sudjelovala na Hrvatskom turniru mladih prirodoslovaca i plasirala se u šesteročlanu državnu ekipu koja je predstavljala Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u kineskom gradu Nanjingu. Hrvatska je ekipa tada osvojila treće mjesto i brončanu medalju.
Ove godine Elena je treći put izborila mogućnost da predstavlja Hrvatsku na tom prestižnom, 6. međunarodnom natjecanju, koje je održano u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije. Osim nje iz V. gimnazije u Zagrebu, predstavnici naše zemlje bili su Ana Ćenan iz OŠ "August Cesarec" u Ivankovu, Luka Mikšić iz Gimnazije Karlovac, Grgur Premec iz XV. gimnazije u Zagrebu, Marko Šarić iz Gimnazije Požega i Andrej Todić iz Gimnazije Pula. Naši mladi prirodoslovci i ovaj su put bili uspješni te osvojili treće mjesto.
Kada smo poslije lanjskog uspjeha razgovarali s Elenom, rekla je da nakon srebra iz Irana i bronce iz Kine očekuje zlato iz Gruzije. Nije se ostvarila njezina želja, ali ostaje veliko zadovoljstvo što se hrvatski prirodoslovci konstantno plasiraju među vodeće u svijetu. Naime, hrvatska reprezentacija na prvom nastupu u Srbiji 2015. godine osvojila je prvo mjesto i zlatno odličje, 2016. u Iranu drugo mjesto i srebro, lani joj je u Kini pripalo brončano odličje, a taj uspjeh ponovila je i ove godine u Tbilisiju. Elena je zahvalna svojoj mentorici Marijani Žgela Putniković, Istraživačkom centru mladih kao organizatoru, voditeljima i svojim roditeljima koji su učinili sve da nastup na natjecanju, putovanje i boravak u Gruziji budu što uspješniji i ugodniji. Budući da na međunarodnom prirodoslovnom natjecanju mogu sudjelovati učenici od 12 do 16 godina, Elena zbog uzrasta više neće moći sudjelovati na njemu.
Inače, Elena Lukačevič i Luka Bulić Bračulj iz Solina kao učenik splitske OŠ Meje, a kasnije Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Splitu, jedini su čak tri puta predstavljali Hrvatsku na dosadašnjim IYNT natjecanjima. P. Žarković
Možda ste propustili...

UGOVOR POTPISALI MINISTRICA TRAMIŠAK I GRADONAČELNIK RISTER

Ministarstvo fondova EU-a dalo 6,3 milijuna kuna za najveći projekt Orahovice

PRILIKOM RUŠENJA DVORIŠNE PROSTORIJE

Pronašli pet dužnih metara arhive dr. Viktora Urbihe

KNJIŽNICI ODOBREN PROJEKT OD ČETIRI MILIJUNA KUNA

Novim će bibliobusom pokrivati cijelu županiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana