Mozaik
KARLO CVETKOVIĆ, "LEGE"

Dobra organizacija je
ključ svega i bez supruge
Ane sve bi bilo nemoguće
Objavljeno 14. srpnja, 2018.
Pjevač poznat iz "The Voicea" provest će radno ljeto, a odmor posvećuje obitelji

Karlo Cvetković iz Creta pokraj Osijeka, dolazi iz obitelji glazbenika: majka foklorašica i otac rocker potaknuli su ga da ide u glazbenu školu, gdje je svirao harmoniku i klavir.


Naučio je svirati i nekoliko žičanih instrumenata. Pjevanjem se aktivno bavi već desetak godina, a proslavio se u prvoj sezoni showa "The Voice" u timu Indira. Nastupa kao solist, ali i kao član Tamburaškog sastava Lege iz Osijeka. Ovih dana Lege su objavile novi singl, pa smo malo popričali s Karlom.

Predstavi nam aktualni singl "Stavi ljubav na pauzu". Tko su autori i kako je nastala?
Odgovor na ovo pitanje prepustio bih našem vječnom kritičaru i najvjernijem slušatelju, a on kaže ovako: "Na krilima inovativnog crossover muziciranja na kojem inzistiraju od svog osnivanja, a kojim gotovo nevidljivom čine granicu između tamburaške, na tradiciju naslonjene glazbe i modernog pop-rock YouTube zvuka, te nošeni vjetrom odlične suradnje s Borisom Đurđevićem, dokazanim majstorom u fuzioniranju navedenih glazbenih izričaja na pjesmi ‘Za nju, protiv nje‘, nastala je pjesma ‘Stavi ljubav na pauzu‘. Na prvo slušanje, unatoč prikrivenom, elektronski sintetiziranom zvuku tamburica i eksplicitno jasnim bas i bubanj dionicama, te ‘turpiji‘ u Karlovom vokalu, jasno je da Lege u svom poigravanju notama i dalje inzistiraju na ‘slavonstvu‘ kao korijenu, polazištu svog sviranja koje ih cementira u sam vrh tamburock vala". Autor glazbe i teksta poznati je glazbeni producent i član grupe Colonia, Boris Đurđević.

Gdje je sniman spot i tko je sve sudjelovao?
Spot je sniman na nekoliko lokacija u gradu Osijeku i jednoj u Slavonskom Brodu. Za ideju, kameru i apsolutno sve što se vidi i ne vidi u njemu je zadužen Marko Zeljković Zelja, također poznati videomajstor, a glavnu žensku ulogu odigrala je mlada Splićanka okićena titulom misice, Lara Vukušić.

Osim po sastavu Lege, publika te poznaje i kao natjecatelja showa "The Voice". Kakvo je to bilo iskustvo i je li ti pomoglo u karijeri?
Jedno od najljepših glazbenih iskustava definitivno. Upoznao sam se i družio s mnogo mladih i talentiranih ljudi, a i "njuškama" ove naše hrvatske glazbene scene. Učiti od njih i upijati svaku njihovu riječ i savjet bila je zaista čast i prilika koja se pruža jednom u životu. Smatram da nam je taj show, kako bendu, tako i meni, dosta pomogao da ljudi čuju za nas, zainteresiraju se i dođu nas čuti i vidjeti uživo.

Pročitala sam negdje da su te za glazbenu školu motivirali mama folklorašica i tata rocker. Reci nam nešto o tome?
Da, istina. Tata je rocker otkad zna za sebe, a majka gaji više nekakav etnozvuk. Stoga je taj njihov spoj u odgoju sestara i mene bio zaista jako zanimljiv. Jedno vrijeme sam čak paralelno išao u glazbenu, pjevao u rock-bendu Mentalna Higijena i svirao kontru u KUD-u Bizovac. Smatram da su me sve te stvari samo obogatile kao glazbenika, a onda i kao čovjeka. Uvijek poštuj različitosti oko sebe i uvaži ih.

Sigurno su utjecali na tvoj glazbeni ukus. Što ti je draže tamburice ili rock?
Definitivno da jesu. Jako teško bih mogao reći što mi je draže. Kroz odrastanje sam promjenio dosta stavova i mišljenja po pitanju glazbenih žanrova. Nekako mi sad u 25. godini uhu najviše leži dobar pop rock, što strani tako i domaći.

Koliko instrumenata sviraš?
U bendu zasad bugariju i ukulele, a inače u životu nekoliko. Harmonika je bila zadužena za moje glazbene početke. Naime osnovnu glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku završio sam baš na tom instrumentu. Nakon nje, sve drugo što sam uhvatio, išlo je nekako lakše. Od klavira, klavijatura, orgulja u crkvi, sve do tambura u školi i KUD-u. Ali ne stajem tu, želja mi je još savladati saksofon i gitaru.

Kad planirate objaviti sljedeći singl?
Sljedeći singl je u planu do kraja ove godine, nastavljamo s ovim, možemo reći, novim zvukom za nas i naše slušatelje.

Gdje nastupate ovoga ljeta?
Ljeto nam je uvijek udarno, bit će mnogo svirki što koncertnih tako i privatnih zabava, vjenčanja. Svi koje zanimaju detalji i točni datumi i lokacije nek‘ posjete našu Facebook stranicu.

Kako inače voliš provoditi slobodno vrijeme tijekom ljeta i kamo ćeš na godišnji?
Slobodnog vremena imam stvarno jako malo, ali ga uvijek dobro iskoristim. Najčešće u društvu prijatelja, obitelji, supruge i kćerkice Eve koja nam je sad centar svijeta. Ponekad stignem i na rekreaciju, čak i na fitness. Dobra organizacija je ključ svega i bez supruge Ane sve bi bilo doslovno nemoguće.

Radiš u zdravstvu, zar ne?
Glazba i Lege nisu moj jedini životni poziv. Naime, imam jedno od najljepših zanimanja. Radim kao medicinski tehničar u pedijatrijskoj ambulanti doktorice Vlatke Krizmanić, u Osijeku. Često me pitaju što ti je draže, ali na to pitanje nikako ne mogu odgovoriti. U obje "uniforme" osjećam se jako dobro i ne bi ih mijenjao nizašto na svijetu. Smatram da je ovo idealna kombinacija za mene.

Pratiš li Svjetsko prvenstvo u Rusiji i kakve su tvoje prognoze za sutrašnje finale?

- Inače sam veliki fan nogometa, a pogotovo hrvatske nogometne reprezentacije. Ovo prvenstvo je zaista nešto što imas priliku doživjeti možda samo jednom u životu. Euforija je velika, svi smo već jako ponosni i vjerujemo u naše dečke. Moja prognoza je 2:1 za naše, ali ovaj puta u 90 minuta!
Tanja Kvorka
glazba
VOLIM I TAMBURICU, ALI DRAŽI MI JE POP ROCK
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike